Nieuws

Coronasteun heeft de schatkist vorig jaar zeker 17,6 miljard euro gekost

De loonsubsidie voor getroffen ondernemers en de tegemoetkoming in hun vaste lasten hebben de schatkist vorig jaar zeker 17,6 miljard euro gekost. Het volledige prijskaartje van de coronabestrijding ligt bijna twee keer zo hoog.

Uitbaatster Patricia de Milliano van Hotel Restaurant De Eenhoorn. Zij en haar man moeten de 10 duizend euro loonsubsidie die ze in het voorjaar van 2020 ontvingen volledig terugbetalen. Beeld Aurélie Geurts
Uitbaatster Patricia de Milliano van Hotel Restaurant De Eenhoorn. Zij en haar man moeten de 10 duizend euro loonsubsidie die ze in het voorjaar van 2020 ontvingen volledig terugbetalen.Beeld Aurélie Geurts

‘Nederland heeft diepe zakken en ik ben bereid ze te legen.’ Het blijken geen loze dreigementen die demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën vorig jaar uitte bij de presentatie van het steunpakket. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben de coronasubsidies vorig jaar zeker 30 miljard gekost. Meer dan de helft ging naar de loonsteun (NOW) en de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL), die respectievelijk 15 miljard en 2,6 miljard kostten.

Bedrijven in de handel, zoals de groot- en detailhandel, kregen het grootste deel van die taart: 17 procent. Horecabedrijven kregen opgeteld 2,8 miljard euro. En de grootste subsidieslurpers kwamen uit de regio groot-Amsterdam. Het bedrijf dat de meeste steun kreeg, zo bleek eerder al uit cijfers van het UWV, is KLM. Bovenop de 3,4 miljard aan kredietgaranties en leningen kreeg de luchtvaartmaatschappij ook een miljard loonsteun.

Aardappelfrietboeren

Naast de generieke steunmaatregelen voor het bedrijfsleven, waarvan bijna de helft van alle bedrijven gebruik heeft gemaakt, werden afgelopen jaar ook subsidieregelingen op poten gezet voor specifieke sectoren. Zo kwam er hulp voor de aardappelfrietboeren, siertelers, horeca-uitbaters en de zwaarbevochten eenmalige zorgbonus, die het kabinet 2,2 miljard euro kostte.

Opgeteld heeft het kabinet vorig jaar 44 miljard meer uitgegeven dan in 2019; daarmee stegen de overheidsuitgaven met 13 procent. Naast die hogere kosten waren er ook nog eens teruggelopen inkomsten, onder meer vanwege het uitstel van belastingen. Er kwam 350 miljard euro binnen, 4 miljard minder dan een jaar eerder.

Het prijskaartje dat het CBS vrijdag presenteerde is nog niet definitief: veel steunmaatregelen waren voorschotten op basis van verwacht omzetverlies. Komend jaar zal de rekening worden opgemaakt en wordt duidelijk waar ondernemers echt recht op hadden. Uit een eerste berekening bleek al dat ruim 60 procent van de werkgevers loonsteun moet terugbetalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden