Nieuwsdata

Coronasterfte in Nederland mogelijk twee keer zo hoog als tot nog toe gemeld

Het aantal coronadoden ligt mogelijk twee keer zo hoog als het RIVM dagelijks bekendmaakt. Uit een eerste schatting van het RIVM op basis van cijfers van het CBS blijkt dat de sterfte in de vierde week van maart aanzienlijk hoger lag dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. 

Een uitvaart in Uden, eind maart.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

In die week stierven er 3.892 mensen, 870 tot 1.181 meer dan verwacht. Een aanzienlijk deel van hen is vermoedelijk gestorven door het coronavirus. Aangezien het RIVM niet iedereen meer test, is het sterftecijfer in Nederland hoger dan de dagelijkse rapportage van het RIVM. Vooral ouderen in verpleeghuizen of ouderen die thuis sterven worden niet meer allemaal getest op het coronavirus. Zij tellen daarom niet mee in de officiële cijfers over sterfte door covid-19.

RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft woensdag in de Tweede Kamer al uitgelegd dat de sterftecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelt uiteindelijk de beste indicatie opleveren voor de sterfte door het coronavirus. Het RIVM brengt namelijk niet alle gevallen meer in kaart. Voor het RIVM is de daadwerkelijke sterfte ook minder van belang voor het bepalen van het beleid om het virus te bestrijden.

Op basis van de totale sterftecijfers in een week kan nu wel een inschatting worden gemaakt over het dodental door het virus. Vanaf 9 maart is er al een toename in de sterftecijfers te zien, met name onder ouderen en inwoners van Brabant. Tussen 9 en 15 maart overleden er 3.203 mensen, dat zijn er 200 tot 500 meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. In de week daarna stierven er 3.575. De cijfers voor de week tot 29 maart zijn nog niet volledig, maar het CBS raamt dit aantal op 4.308. Het CBS geeft aan dat deze stijging niet te verklaren is door weersomstandigheden of een griepgolf. Het dodental in die week komt daarmee hoger uit dan de piek van de griepgolf in 2017.

Het RIVM rekent met andere weken dan het CBS, die beginnen op donderdag in plaats van maandag. Zij registreren 3.892 sterfgevallen in de week van 19 maart tot en met 25 maart. Dit is 870 en 1.181 meer sterfgevallen dan de verwachting. De ‘oversterfte’ is ongeveer twee keer zo groot als de bevestigde sterfte door covid-19, zo meldt het RIVM in een toelichting.

Volgens het RIVM was de sterfte ‘sterk verhoogd’ in de leeftijdsgroepen van 65 jaar en ouder. Voor de getroffen provincies als Noord-Brabant,  Limburg, Gelderland en Zuid-Holland lag het sterftecijfer hoger, blijkt uit aanvullende informatie van het CBS.

Ook van de patiënten in het ziekenhuis is niet altijd bekend of ze besmet zijn met het coronavirus. In Brabantse ziekenhuizen is bijvoorbeeld van ruim de helft van de nieuwe patiënten niet bekend of ze het virus hebben. Ook op de intensive care in heel Nederland liggen tientallen patiënten bij wie niet officieel is vastgesteld of ze het coronavirus hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden