Nieuws

Coronapas werkt nog niet perfect, maar handhavers zijn tevreden

Op de eerste uitgaansavond met ‘de coronapas’ functioneerde de app niet perfect, wat bij sommige horecagelegenheden lange rijen veroorzaakte. Ondertussen kijken handhavers terug op een geslaagd weekend, met weinig incidenten.

Bezoekers van Club Nyx in Amsterdam met de corona-app. Beeld Joris van Gennip
Bezoekers van Club Nyx in Amsterdam met de corona-app.Beeld Joris van Gennip

Volgens het ministerie van Volksgezondheid raakte de server zaterdagavond door grote DDoS-aanvallen overbelast. Daardoor kregen gebruikers van de app geen QR-code te zien, als zij die niet van tevoren hadden aangemaakt. Bezoekers moesten vervolgens op sommige plaatsen lang wachten om binnen te komen.

‘Dat de techniek hen op deze dag in de steek laat, is heel wrang voor de horecaondernemers die ongevraagd met deze maatregelen moeten werken’, zei algemeen directeur Dirk Beljaarts van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zaterdag. ‘Hoe moeten horecaondernemers in godsnaam nog omzet maken als ze op alle manieren worden tegengewerkt?’ Daarmee doelde Beljaarts ook op de beperkte opening van het nachtleven. Om twaalf uur moeten alle cafés hun deuren sluiten, waartegen de KHN al tevergeefs juridisch procedeerde.

Bij een DDoS-aanval proberen hackers een server van een computer of dienst moeilijker bereikbaar te maken. Via een netwerk van gehackte apparaten wordt een systeem zo massaal bezocht dat deze crasht. Regelmatig worden overheidsdiensten op deze manier bestookt. Twee maanden geleden voerden hackers een DDoS-aanval uit op de GGD, waardoor mensen moeilijker een afspraak konden maken voor een vaccinatie of een coronatest.

Zondag waren de problemen met de CoronaCheck-app verholpen, voor nu. In de komende weken moet blijken in welke mate de lange rijen door de storing kwamen. Sowieso bracht de eerste uitgaansavond na ‘dansen met Janssen’ veel mensen op de been, waardoor rijen onoverkomelijk waren.

Rustig

Tegelijkertijd waren handhavers zeer te spreken over het rustige verloop van de avond. De Boa Bond hoorde in twintig grote steden geen klachten over incidenten. Volgens voorzitter Ruud Kuin kwam dat door drie factoren: het mooie weer, duidelijke afspraken tussen gemeenten en horecaondernemers, en een terughoudende opstelling van veel boa’s. ‘Er werd vooral toezicht gehouden en alleen opgetreden bij excessen’, zei Kuin bij Nieuwsuur.

Ook Richard Gerrits van vakbond BOA ACP geeft toe dat handhavers ‘hier en daar vast wel een oogje hebben dichtgeknepen’. De drukke rijen voor horecagelegenheden gaven geen aanleiding om in te grijpen, voegt hij daaraan toe.

Misschien wel het grootste conflict van het weekeinde vond plaats in Nijmegen, waar een restaurant provocatief had aangekondigd dat het niet ging checken op QR-codes. Bij extra controles van de gemeente bleek het restaurant de eerste zaterdagmiddag de daad bij woord te voegen, waarna burgemeester Hubert Bruls met een dwangbevel besloot de tent te sluiten.

De restauranteigenaar vocht die beslissing zondag aan in de rechtbank. Daar maakte hij na een schorsing van drie uur een draai van 180 graden: hij liet de eis vallen en zal zich voortaan aan de regels houden. Direct mocht het restaurant weer open van de gemeente, een paar minuten later zaten de eerste gasten alweer op het terras. ‘Prima zo’, oordeelde Bruls. ‘Al had dat gisteren ook al gekund.’

De horecagelegenheid zet de rechtszaak wel door. De advocaat van het restaurant wil weten of de gemeente eerst had moeten waarschuwen, voor zij ‘zo’n drastische maatregel als directe sluiting’ nam. Demissionair minister Grapperhaus (Justitie) zei afgelopen vrijdag al dat ondernemers de tijd moeten krijgen om het QR-systeem ‘in de genen te hebben’, maar dat burgemeesters voor duidelijke dissonanten weinig geduld hoeven te tonen.

De gemeente Utrecht bereidt maatregelen voor tegen een horecagelegenheid waar zaterdag moedwillig niet is gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs, zo werd zondagavond bekend. ‘In de loop van de komende week moet duidelijk worden om welke maatregelen het gaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden