Nieuwsin grafieken

Coronacrisis zorgt voor lager energieverbruik: het verhaal in vier grafieken

De coronamaatregelen hebben er mede voor gezorgd dat er in Nederland in het tweede kwartaal minder elektriciteit is verbruikt dan een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. We laten het zien aan de hand van vier grafieken.

Hoogspanningsmasten in de buurt van Rotterdam.Beeld ANP

De lockdown van afgelopen voorjaar zorgde voor verminderde economische activiteit, en dat is terug te zien in het elektriciteitsverbruik.

We verbruiken dus minder, maar toch produceren we nog ongeveer evenveel. 

Dat komt doordat we het overschot aan elektriciteit naar Duitsland exporteren. Dat was toch al de bedoeling, omdat Duitsland bruinkolencentrales sluit. Als gevolg hiervan komt er minder stroom binnen uit Duitsland, en gaat er meer stroom de grens over naar het oosten.

Fossiele brandstoffen, zoals steenkolen en aardgas, vormen nu nog de meest gebruikte energiebron ter wereld. In Nederland wordt steeds meer ingezet op duurzame (hernieuwbare) vormen van energiewinning, door gebruik te maken van bijvoorbeeld zonlicht, windkracht en biomassa.

In het eerste halfjaar is de Nederlandse elektriciteitsproductie uit steenkool gedaald, onder andere als gevolg van de concurrentie met andere vormen van energieproductie. De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen is iets toegenomen.

In dit artikel vertelt de Volkskrant het verhaal van het elektriciteitsgebruik aan de hand van grafieken. Graag horen we uw mening over deze aanpak. Laat het ons weten via innovatie@volkskrant.nl.

Lees ook:

Begin dit jaar importeerde Nederland voor het eerst sinds mensenheugenis nauwelijks stroom. Dat is te danken aan het inzakken van de Duitse kolenstroom. Door de stijgende prijs van CO2-emissies is de positie van Nederlandse gascentrales sterk verbeterd. En dan heb je nog die continue wind- en zonnestroom.

Alle verhalen over enorm stijgend stroomverbruik door datacenters zijn overdreven. Ja, de vraag naar rekenkracht groeit explosief, maar efficiëntere computers beperken de schade, aldus een studie in Science.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden