NieuwsGevolgen coronavirus

Coronacrisis verergert psychische klachten

De coronacrisis verergert de klachten van mensen met psychische problemen. De helft van hen heeft meer dan anders last van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Een derde weet niet hoe zij de komende periode moet doorkomen. Zij zijn bang dat zij geen zorg of hulp meer krijgen en voelen zich eenzamer.

Bezoekers worden  bij ingang van het Flevoziekenhuis opgevangen en verzocht om hun handen te wassen.  Beeld BSR Agency
Bezoekers worden bij ingang van het Flevoziekenhuis opgevangen en verzocht om hun handen te wassen.Beeld BSR Agency

Dit blijkt uit een enquête van MIND, de koepel van cliënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Duizend deelnemers van hun ggz-panel vulden de vragenlijst in.

De doelgroep lijdt onder het stoppen van de dagbesteding en de versoberde zorg vanwege de coronamaatregelen. Meer dan de helft van de deelnemers zegt dat hun ggz-behandeling geheel of gedeeltelijk is weggevallen. Hun naasten voelen zich hierdoor extra belast, omdat een groter deel van de zorg op hun schouders terechtkomt.

Ook de geestelijke gezondheidszorg heeft haar werkwijze aangepast in een tijd van afstandsregels en besmettingsgevaar. Hulpverleners zetten beeldbellen en whatsapp in, als alternatief voor een lijfelijke ontmoeting. Of zij voeren een gesprek met een cliënt tijdens een gezamenlijke wandeling.

Er is veel waardering voor die inventiviteit. Maar van een deel van de respondenten hoort de cliëntenvereniging dat zij geen passend alternatief aanbod hebben gekregen voor hun behandeling. ‘Als een cliënt niet reageert op een videoafspraak of niet opneemt, dan moeten hulpverleners langsgaan om het contact te leggen’, zegt een MIND-woordvoerder.

Het verlies van sociale contacten en veel binnen zitten is voor bijna iedereen lastig. Maar voor mensen met psychische problemen kan dit leiden tot isolement en verergering van de klachten. Opvallend is dat een minderheid ook positieve gevolgen ondervindt van de situatie: er zijn minder prikkels en zij voelen zich minder een uitzondering nu veel mensen van slag raken.

Kritiek

De ggz krijgt van meer kanten kritiek dat de sector te gemakkelijk de meeste face-to-face-contacten zou hebben ingeruild voor bellen en skypen. ‘Er zijn cliënten tot wie je niet goed doordringt via de telefoon’, zegt Bauke Koekkoek, lector onbegrepen gedrag en samenleving aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Natuurlijk is face-to-face niet altijd nodig, maar we gaan kwetsbare mensen toch niet laten verpieteren in isolement?’

Volgens branchevereniging GGZ Nederland is deze kritiek onterecht. De sector doet er alles aan om de behandelingen en begeleiding van ggz-patiënten zo veel mogelijk door te laten gaan. Waar nodig zullen in de geestelijke gezondheidszorg nog steeds face-to-face-gesprekken plaatsvinden.

Lees ook:

Sinds de coronacrisis leveren ziekenhuizen alleen nog acute zorg aan niet-coronapatiënten. Maar dat betekent dat ook veel behandelingen en operaties niet doorgaan die voor patiënten van levensbelang zijn. Die patiënten voelen zich de dupe van de focus op corona.

Het kabinet heeft de bezoekregeling in de gehandicaptenzorg aangescherpt van ‘ja, tenzij’ naar ‘nee, tenzij’. Omdat daarmee bezoek wordt beperkt, nemen sommige ouders hun gehandicapte kind tijdelijk in huis. Maar ook de zorg aan huis is teruggeschroefd, en bovendien is de dagbesteding grotendeels gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden