nieuwsjapan

Coronacrisis treft ook Japanse wagyu: de malse, peperdure biefstukjes hopen zich op

Het is een luxeprobleem, maar Japan zit er flink mee in zijn maag: een overschot aan het peperdure wagyu-vlees. Door het coronavirus eten veel Japanners niet meer buiten de deur en blijven de toeristen weg, met als gevolg dat de peperdure stukken rundvlees in de koeling liggen.

Plakjes wagyu op een hamburger. Door de coronacrisis kelderen de prijzen en hoopt het vlees hoopt zich snel op in de Japanse koelopslag.Beeld EPA

Het Japans ras wordt beschouwd als de ‘Rolls Royce’ onder de koeien - zowel vanwege de kwaliteit als de prijs: voor een steak betaal je al snel 100 euro. Maar dan heb je wel een lap vlees die volgens kenners veel malser en sappiger is dan, om maar eens wat te noemen, een Angus steak.

Dit komt mede door de manier worden de koeien worden gehouden, of beter: vertroeteld. Zo zijn er wagyu-kalveren die als ze jong zijn melk met de fles krijgen. Massages zijn geen uitzondering voor een wagyu-rund, die ook de beste granen te eten krijgen en de mooiste weiden hebben om in te grazen. Een Australische wagyu-producent - de koeien worden ook in het buitenland gehouden - zegt zelfs een beetje rode wijn bij het koeienvoer te doen.

Opgeschroefd

Het supervlees is ook in het buitenland populair, en daarom heeft de Japanse regering de productie de laatste jaren flink opgeschroefd. Vooral elders in Azië stijgt de vraag. En dan kwamen de Olympische Spelen van Tokio er ook nog eens aan: 2020 zou een topjaar worden voor de wagyu-consumptie.

Tot de coronacrisis. De Zomerspelen zijn met een jaar uitgesteld en wereldwijd zijn consumenten met hele andere dingen bezig dan de kwaliteit van hun rundvlees. De prijzen kelderen en het vlees hoopt zich snel op in de Japanse koelopslag, zo meldde de Japanse rundvlees-associatie zaterdag aan de Financial Times.

Wat nu? Een van de plannen is om het vlees aan het volk te geven. Regeringspartij LDP stelde onlangs voor om als onderdeel van het corona-reddingsplan burgers bonnen te verstrekken die ze kunnen omruilen voor een stukje wagyu-rund. Ook het ministerie van Landbouw werkt aan een strategie om de Japanners zover te krijgen dat ze ondanks de coronazorgen het luxevlees blijven consumeren.

Bierkaai

Het lijkt vechten tegen de bierkaai, aangezien het aantal besmettingen in Japan snel oploopt. Tot dusver telde het land relatief weinig coronapatiënten (vierduizend), maar er komen nu dagelijks driehonderd gevallen bij. Als dat verder oploopt, behoort een lockdown tot de opties, zo liet de regering eerder weten. Inwoners van Tokio werden afgelopen weekeind gemaand binnen te blijven.

Volgens landbouwexpert Kazuhito Yamashita van het Canon Institute for Global Studies moet de overheid zich niet meer druk maken om de wagyu-consumptie. ‘Er liggen al plannen klaar om de boeren te beschermen en de dalende prijzen op te vangen’, aldus Yamashita. ‘Ze moeten echt gewoon stoppen met het doden van de dieren en de regering de boeren laten helpen tot de crisis voorbij is.’

LEES OOK:

Japan in rouw: uitmuntend voorbereid maar toch geen Spelen

Het uitstel van de Olympische Spelen naar 2021 komt in Japan hard aan. Het toernooi zou een nieuw begin markeren voor een land dat geteisterd is door rampen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden