NIEUWSMISDAADCIJFERS CORONACRISIS

Coronacrisis drukt stempel op misdaad: minder inbraken en straatroven, meer onrust en overlast

Minder inbraken, minder straatroven, minder fietsendiefstallen en minder ongevallen in het verkeer. De maatregelen vanwege de coronacrisis lijken zich ook te vertalen in de politiecijfers.

Het politiewerk verschuift vanwege corona voor een deel. ‘We hoeven minder in te zetten op inbraken, maar meer op meldingen van overlast en opstootjes.’ Beeld ANP
Het politiewerk verschuift vanwege corona voor een deel. ‘We hoeven minder in te zetten op inbraken, maar meer op meldingen van overlast en opstootjes.’Beeld ANP

De politie benadrukt dat het om een eerste indicatie gaat en dat een hard verband met corona niet valt te trekken. ‘Maar dat de crisis invloed heeft, is evident’, zegt Max Daniel, een van de vier nationaal commandanten van de politie voor de coronacrisis.

In week 11, de week dat Rutte een verbod op handen schudden afkondigde (maandag) en thuiswerken de norm werd (donderdag), noteerde de politie nog 15 duizend incidenten. De week daarop (vorige week) waren dat er al 2.500 minder.

Het aantal woninginbraken daalde in dezelfde periode van 430 naar 260, het aantal meldingen van zakkenrollerij nam af van 220 naar 130 en het aantal fietsendiefstallen liep terug van 1.100 naar 750. Ook het aantal bedrijfsinbraken en straatroven liep terug, net als de verkeersongevallen: van 1.600 naar 900.

Die daling laat zich waarschijnlijk grotendeels verklaren door de nieuwe werkelijkheid waaraan de meeste Nederlanders zich hebben geconformeerd. Als mensen vaker thuis werken, wordt er minder ingebroken. En gaan we vaker de weg op, dan rijden we elkaar logischerwijs ook minder vaak aan.

Meer overlast, onrust en spanning

Tegenover al die dalingen valt een opvallende stijging te noteren. Want de politie ging vorige week 5.500 keer af op een melding van overlast, onrust en spanning. Dat zijn 1.600 meldingen meer dan de week tevoren.

‘Bij zulke meldingen moet je denken aan opstootjes, geluidsoverlast, burenruzie’, zegt een woordvoerder van de politie. ‘Mensen zitten vaker binnen, ze werken vaker thuis. Dan zie je ook meer dan wanneer je normaal tot zes uur op kantoor zit. En het kan vervelend zijn als je een conference call probeert te voeren terwijl er jongeren op draaiende scooters onder je raam staan.’

Het politiewerk verschuift vanwege corona voor een deel. ‘We hoeven minder in te zetten op inbraken, maar meer op meldingen van overlast en opstootjes.’ Daarbij speelt de politie een deel van zijn capaciteit vrij, omdat er geen evenementen meer mogen worden gehouden. Risicovoetbalwedstrijden in de eredivisie, de Dodenherdenking, het EK voetbal, het Eurovisiesongfestival: ze gaan niet door of vinden zonder publiek plaats. ‘Maar daar staat weer tegenover dat we met gemeenten gaan handhaven op de nieuwe maatregelen. Dus je streept het tegen elkaar weg.’

Nieuwe criminele gedragingen

Het coronatijdperk leidt ook tot nieuwe (criminele) gedragingen. Zo pakte de politie dinsdag een man en een vrouw op die een grote partij mondkapjes aan een ziekenhuis hadden aangeboden. Het stel, allebei 27 jaar oud, zou miljoenen hebben gevraagd voor de kapjes die waarschijnlijk niet bestaan. Het ziekenhuis betaalde niet.

Ook krijgen agenten vaker te maken met mensen die hen dreigen te besmetten met corona, bijvoorbeeld door in hun gezicht te hoesten of te spugen. In Den Haag veroordeelde de politierechter afgelopen vrijdag een man uit Noordwijkerhout tot tien weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, omdat hij twee agenten in het gezicht had gehoest en het virus bij zich zei te dragen. Diezelfde dag kreeg een vrouw die agenten had bespuugd en het coronavirus beweerde te hebben, een celstraf opgelegd door de Utrechtse rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden