nieuwsbouwvergunningen

Coronacrisis dreigt woningnood erger te maken, nu nieuwbouw inzakt

De coronacrisis remt de nieuwbouw af. Het aantal verleende vergunningen voor woningbouw daalt naar verwachting van 57 duizend woningen in 2019 naar 48 duizend dit jaar. Om het woningtekort te bestrijden, streeft de regering juist naar de bouw van 75 duizend nieuwbouwwoningen per jaar. 

Jan Willem van Engen bedient een elektrische kraan op een bouwterrein. In de bouw dreigt een nieuwe crisis.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het doel van 75.000 nieuwbouwwoningen wordt niet gehaald door de problemen van de bouw met stikstof, met de vervuiling door pfas en nu ook door de coronacrisis. Volgend jaar groeit het aantal nieuwe vergunningen mogelijk iets naar 65 duizend. In dat jaar worden naar verwachting 50 duizend woningen opgeleverd. Dat schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport over de gevolgen van de coronacrisis. 

Een woonfonds moet de oplossing bieden, zegt EIB-directeur Taco van Hoek. Hij denkt dat een overheidsfonds de wegvallende vraag van particulieren naar woningen kan overnemen. 

Net als de vorige crisis

Anders gebeurt hetzelfde als in de vorige crisis. Eerst een zware neergang, inclusief het ontslag van veel vaklieden. Als de economie weer aantrekt, volgt een explosie van bouwplannen. Dan is er meteen weer een tekort aan bouwvakkers en bouwmaterialen. Dat zorgt dan niet alleen voor een sterke stijging van de kosten, maar ook voor een vertraging van veel projecten.

Bouwprojecten van koopwoningen gaan doorgaans pas van start als 70 procent van de woningen is verkocht. ‘Stel dat slechts 30 procent wordt verkocht aan particulieren, dan zou de overheid de resterende 40 procent kunnen kopen. Dan kan de woningbouw gewoon doorlopen. Die zakt daardoor minder diep weg in de komende twee jaar. Vervolgens is de piek minder sterk. Het risico voor de overheid is zeer beperkt.’

Bouw krimpt 15 procent

De gehele bouwproductie zal de komende twee jaar met ruim 15 procent dalen, verwacht het EIB. Daarbij rekent het instituut met een recessie van 5 procent, ongeveer het middelzware krimpscenario van het Centraal Planbureau (CPB). 

Behalve de woningbouw, wordt ook de bouw van bedrijfspanden en de aanleg van wegen en andere infrastructuur geraakt. Die sectoren krimpen naar verwachting elk met 20 procent. Alleen de omzet in onderhoud van gebouwen blijft op peil.

Lees ook

Ook in de coronacrisis bouwt de bouw voort, zolang het kan, zoals aan de Wilhelminasluis in Zaandam.

De bouwput is een keiharde jungle, laat documentairemaker Geertjan Lassche zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden