Coronacijfers zien er minder gunstig uit na twee weekenden zonder anderhalvemeterregel

De belangrijkste coronacijfers van zondag: De Nederlandse besmettingscijfers zijn gestabiliseerd, terwijl het percentage positieve testen duidelijk stijgt. Wat ook toeneemt is de toestroom van nieuwe patiënten op de gewone corona-afdelingen.

Semina Ajrovic
QR-codes worden gecheckt in Leiden. Beeld Arie Kievit
QR-codes worden gecheckt in Leiden.Beeld Arie Kievit

Besmettingscijfers gestabiliseerd na versoepelde coronaregels

Na een ruime week zonder de verplichte anderhalvemeterregel zijn de Nederlandse besmettingscijfers redelijk gestabiliseerd. Het gemiddeld aantal positieve testen schommelt sindsdien rond de 1.660 besmettingen per dag. De afgelopen week werden nagenoeg evenveel besmettingen geregistreerd als in de voorafgaande. Voordat de coronaregels versoepeld werden, daalde het aantal meldingen met ongeveer 17 procent op weekbasis.

In de GGD-teststraten was het minder druk dan een week eerder. Het percentage positief van afgenomen testen stijgt juist van 7,3 naar 7,9 procent, een ongunstig teken dat kan wijzen op een snellere verspreiding van het virus.

In grote delen van het land, voornamelijk in het zuiden en oosten, is al een duidelijke toename zichtbaar van het aantal meldingen. Zuid-Gelderland en IJsselland zagen de grootste toename, van respectievelijk 40 en 33 procent op weekbasis. De meeste nieuwe besmettingen werden geregistreerd in Zuid-Limburg. De gemelde sterfte vanwege covid-19 blijft stabiel laag. Het RIVM meldt deze week 32 sterfgevallen, vorige week 36.

Daling toestroom van nieuwe patiënten op gewone corona-afdeling gestagneerd

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen vanwege covid-19 op de reguliere verpleegafdelingen stijgt weer iets na vier weken afname. De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 36 coronapatiënten opgenomen op een gewone corona-afdeling, 5 procent meer dan vorige week. Het aantal aanwezige covid-patiënten in de klinieken stijgt ook, in een week tijd van 304 naar 319. De toestroom op de intensivecareafdelingen vertoont nog wel een dalende trend, maar loopt vaak een week achter op de opnamecijfers op de verpleegafdelingen. Op de ic’s liggen zondagmiddag 131 coronapatiënten, 38 minder dan een week eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden