Nieuwszorgbonus

Coronabonus zorgpersoneel kost bijna 1 miljard meer dan verwacht

Ruim 1,2 miljoen zorgverleners krijgen dit jaar duizend euro coronabonus uitbetaald door hun werkgever. Dat zijn er veel meer dan de bedoeling was van het kabinet. De bonus kost daardoor veel meer dan begroot.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.Beeld ANP

Dit blijkt uit de zogenoemde najaarsnota die minister van Financiën Wopke Hoekstra van Financiën maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze nota geeft een overzicht van ’s rijks financiën.

Tot dinsdag 10 november konden werkgevers in de zorg de belastingvrije bonus voor zorgverleners aanvragen. Het kabinet had lijsten opgesteld voor zorgverleners voor wie de bonus bedoeld was. Het waren 800 duizend zorgverleners die direct betrokken waren bij de coronazorg. Op basis daarvan was 1,4 miljard euro gereserveerd voor de zorgbonus. Dat bedrag valt uiteen in 800 miljoen euro voor de bonus en 600 miljoen voor de belastingafdracht.

Werkgevers blijken zich niet aan de lijsten voor coronazorg te hebben gehouden en de bonus voor veel meer zorgverleners te hebben aangevraagd. De woordvoerder van minister Tamara van Ark voor Medische Zorg, die verantwoordelijk is voor de zorgbonus, reageert laconiek. ‘Die lijst was een handreiking, geen limitatieve lijst. Werkgevers blijken zich niet aan die lijst te hebben gehouden.’

Op basis van het totaalbedrag dat Hoekstra nu voor de bonus uittrekt, 2,24 miljard, en het eerdere bedrag dat bedoeld was voor 800 duizend zorgverleners, kan berekend worden dat de bonus voor 1,2 miljoen zorgverleners is aangevraagd. Dat zou betekenen dat bijna 90 procent van de zorgverleners de bonus krijgt. Het ministerie van VWS wil dat aantal niet bevestigen.

In oktober besloten organisaties in de jeugdzorg geen zorgbonus aan te vragen voor hun duizenden medewerkers, waarvan velen bij gezinnen thuis over de vloer komen. ‘Uit de regeling bij de zorgbonus blijkt duidelijk dat deze bonus bedoeld is voor zorgmedewerkers die bij de bestrijding van het virus betrokken waren’, schreven de organisaties het kabinet. Zij meenden dat hun medewerkers op basis van de criteria die het kabinet had gepubliceerd niet voor de bonus in aanmerking komen. 

‘U kiest ervoor te benadrukken dat werkgevers kunnen bepalen voor wie zij de zorgbonus aanvragen. Daarmee wekt u de suggestie dat dit heel breed kan. De regeling en de handreiking perken de ruimte echter fors in. Hoewel ook wordt aangegeven dat er ruimte is om beargumenteerd af te wijken, horen wij van een deel van onze accountants dat de rechtmatigheid van de aanvraag van de zorgbonus met deze spelregels problematisch kan worden bij de controle van de jaarrekening. Wij willen niet het risico lopen dat we de subsidie moeten terugbetalen, omdat we geen financiële middelen hebben om dit zelf op te vangen’, stelde de jeugdzorg. Andere werkgevers keken niet zo nauw.

Voor 2021 staat opnieuw een zorgbonus op de rol van 500 euro belastingvrij. Daarvoor is zo’n 700 miljoen euro vrijgemaakt.

Lees ook

Eerste farmaceut vraagt Europese toelating corona-vaccin aan: hoe werkt dat?
Moderna heeft maandag aangekondigd een voorwaardelijke vergunning aan te vragen bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) voor zijn vaccin tegen het coronavirus. Daarmee is het de eerste farmaceut die in Europa het volledige aanvraagdossier inlevert. Hoe werkt de toelating?

Vanaf dinsdag verplicht in openbare binnenruimte: welke mondkapjes beschermen het beste?
Waar koop je ze, wat kost dat, welke beschermen het best? En zijn er ook mooie maskers? Het mondkapjestestpanel van de Volkskrant shopte, testte en poseerde met een dwarsdoorsnede van het huidige aanbod aan niet-medische maskers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden