ANALYSESTATISTIEKEN CORONAVIRUS

Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij

Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?

Serena FrijtersSemina AjrovićSjors Hofstede en Xander van Uffelen
null Beeld Titus Knegtel
Beeld Titus Knegtel

Vanaf 25 februari worden deze grafieken niet meer bijgewerkt. De belangrijkste coronacijfers vindt u hier, deze pagina wordt elke werkdag geactualiseerd.

Hoeveel vastgestelde besmettingen zijn er?

Onderstaande tabel laat het aantal geregistreerde besmettingen zien wereldwijd, in Europa en Nederland. Het werkelijke aantal besmettingen zal hoger liggen omdat lang niet iedereen wordt getest.

Wat is de wereldwijde trend?

De gemelde besmettingen per week geven een goede indicatie van de wereldwijde trend. De geregistreerde meldingen van de eerste en huidige golf zijn niet goed te vergelijken, omdat er destijds nog weinig werd getest.

Hoe hard slaat het coronavirus in andere landen toe?

Hieronder ziet u de gemelde besmettingen naar inwonertal per week per land. Bovenaan staan, naast Nederland, de landen met de meeste meldingen afgelopen week per 100 duizend inwoners.

In onderstaande tabel vindt u het totaal aantal gemelde besmettingen en de cijfers van afgelopen week. De ‘Trend’ laat zien of het aantal meldingen procentueel gezien hoger of lager is dan vorige week. U kunt alle kolommen van hoog naar laag of juist andersom sorteren door op de kolomnamen te klikken.

Wat is de situatie in de ziekenhuizen?

Nu omikron wereldwijd leidt tot nieuwe besmettingsrecords is het interessant om te kijken naar de internationale ontwikkelingen in de ziekenhuizen. Als deze variant inderdaad milder is, zou het aantal ernstig zieken minder snel moeten stijgen dan het aantal besmettingen. Hieronder ziet u het aantal opnamen op de verpleegafdeling per miljoen inwoners in de afgelopen week, voor een selectie van nabij gelegen landen en landen die vanwege hun vaccinatiestatus of grootte interessant zijn om te volgen.

Hieronder ziet u hoeveel patiënten er nu aanwezig zijn op gewone ziekenhuisafdelingen.

Eerdere golven leidden ook tot een forse groei van het aantal coronapatiënten op de intensive care. Wat de situatie nu is op de ic’s in verschillende landen is te zien in onderstaande grafiek.

Hoe zit het met regionale verschillen?

De situatie in een land kan per regio enorm verschillen. Hieronder vindt u het aantal besmettingen per 100 duizend inwoners in de afgelopen week in Europa, waar mogelijk per regio. Deze kaart wordt één keer in de week bijgewerkt.

Neemt het aantal nieuwe besmettingen toe?

Hier ziet u het aantal gemelde besmettingen per dag van de landen met het hoogste aantal gemelde doden vanwege covid-19, en Nederland.

Hoeveel personen zijn overleden vanwege covid-19?

Het dodental blijft wereldwijd oplopen. De werkelijke sterftecijfers zullen hoger zijn, niet iedereen wordt getest en sterfgevallen worden vaak pas later gemeld.

Wat is de wereldwijde trend?

Onderstaande grafiek toont per week het totaal aantal overledenen dat door de autoriteiten is gerapporteerd, per continent. In gebieden waar het vaccineren op gang komt neemt vaak het aantal sterfgevallen af terwijl de besmettingscijfers minder snel dalen.

Waar zijn relatief de meeste inwoners overleden?

De onderstaande tabel toont het aantal overledenen per miljoen inwoners per week. De lijst is gerangschikt op de geregistreerde sterfte vanwege covid-19 in de afgelopen week per miljoen inwoners.

De sterftecijfers van vorige week en het totaal, zowel de absolute aantallen als per miljoen inwoners, vindt u in onderstaande tabel. Na Nederland staan de landen met relatief de meeste geregistreerde sterfte in de afgelopen week bovenaan. U kunt alle kolommen van hoog naar laag of juist andersom sorteren door op de kolomnamen te klikken.

Waar zijn de meeste overledenen geregistreerd?

Hieronder vindt u de landen met de meeste sterfgevallen in totaal. Dit is het dodental dat door het land wordt geregistreerd als covid-19-sterfte. De werkelijke sterftecijfers kunnen hoger zijn.

Neemt het aantal nieuwe sterfgevallen toe?

De sterftemeldingen per dag geven, hoewel niet alle sterfte direct wordt gerapporteerd, toch een beeld van het verloop van de crisis in een land.

Verantwoording en bronnen

Het aantal bevestigde besmettingen is lager dan het aantal mensen dat daadwerkelijk besmet is met het virus. Lang niet iedereen met klachten wordt getest, en het is ook mogelijk om besmet te zijn zonder (zware) klachten. Wij geven deze data hier toch weer, omdat ze wel een indicatie geven van regionale spreiding en de toename van het aantal besmettingen.

De Nederlandse cijfers zijn afkomstig van het RIVM. Internationale data zijn afkomstig van de Johns Hopkins University, tenzij we actuelere cijfers kunnen verkrijgen van de gezondheidsautoriteit in een land. De grafieken worden elke dag behalve op zaterdag bijgewerkt.

Dit stuk kwam tot stand met inbreng van de Open Redactie. Ook meedenken met de Volkskrant? Meld u hier aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden