NIEUWSNERTSENFOKKERIJEN

Corona vastgesteld op nog eens drie nertsenfokkerijen

Maandag meldde het kabinet dat nog eens bij drie Brabantse nertsenfokkerijen coronabesmettingen zijn vastgesteld. In totaal zijn bij zes verschillende nertsenhouderijen op acht locaties dieren besmet.

Linten bij een nertsenhouderij. Deze boerderij werd vorige week al gesloten nadat bleek dat dieren besmet waren geraakt met het coronavirus.  Beeld ANP
Linten bij een nertsenhouderij. Deze boerderij werd vorige week al gesloten nadat bleek dat dieren besmet waren geraakt met het coronavirus.Beeld ANP

Het gaat om bedrijven in de gemeenten Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. Ook is er bij een bedrijf in Venray sprake van een verdenking. Bij dat bedrijf vindt nader onderzoek plaats. Eind vorige week werd nog een landelijk verbod op het vervoer van nertsen en mest van die dieren ingesteld, om verspreiding te voorkomen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de nieuwe besmettingen mee te nemen in hun advies. Op basis van het advies van het OMT zullen de ministers mogelijk verdere maatregelen nemen. Minister Schouten zei eerder dat het ruimen van met corona besmette nertsfokkerijen geen taboe is.

Hoewel het virus van de dieren ook is overgesprongen op minstens twee verzorgers, gaat het kabinet er vooralsnog vanuit dat de besmettingen op de Brabantse nertsenhouderijen zijn aangetroffen, geen infectiegevaar opleveren voor de directe omgeving. In lucht- en stofmonsters die zijn genomen, is het virus niet aangetroffen. Maar als het virus langere tijd rond blijft gaan onder nertsen, kan dat op termijn ook tot nieuwe infecties bij mensen leiden. Daarom wordt extra onderzoek gedaan, met name bij de pups die de afgelopen weken zijn geboren. Als die ook besmet zijn, bestaat het risico dat zo’n ‘reservoir’ ontstaat.

Voor de nertsenhouderijen in Nederland is hoe dan ook het einde in zicht. Uiterlijk in 2024 moeten ze sowieso allemaal dicht. Sommige partijen, ook in de Tweede Kamer, zouden graag zien dat het kabinet de coronacrisis aangrijpt om dat te bespoedigen. Maar daar ziet Schouten alleen kans toe als nertsenhouders er zelf voor kiezen eerder te stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden