nieuws

Corona stort luchtvaartsector in crisis, milieuvervuiling fors verminderd

Het aantal passagiersvluchten van en naar Nederlandse luchthavens is tijdens het coronajaar met 82,6 procent afgenomen. De luchtvaart stootte daardoor bijna de helft minder CO2 uit.

Marieke de Ruiter
Schiphol in november van 2020, toen er een dwingend negatief reisadvies gold vanwege de tweede coronagolf. Beeld ANP
Schiphol in november van 2020, toen er een dwingend negatief reisadvies gold vanwege de tweede coronagolf.Beeld ANP

Sinds het uitbreken van de coronacrisis maakt de luchtvaartsector een duikvlucht. Tussen de eerste lockdown in maart vorig jaar en februari dit jaar vlogen er 14,1 miljoen reizigers van en naar Nederlandse luchthavens. Dat is fors minder dan de 81,2 miljoen reizigers die in 2019 op het vliegtuig stapten. Het vrachtvervoer had met een afname van 3,7 procent veel minder te lijden onder de pandemie.

De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag publiceerde, komen niet als een verrassing. Luchtvaartmaatschappijen en -havens presenteerden de afgelopen maanden al dieprode cijfers. Zo leed luchtvaartgroep Air France-KLM in het coronajaar 7,1 miljard verlies – veel banen verdwenen of kwamen op de tocht te staan. Schiphol sloot 2020 af met een verlies van 563 miljoen euro.

Maar er zijn niet alleen maar verliezers. Doordat er minder vliegbewegingen waren, nam de uitstoot van de luchtvaart (die normaal goed is voor zo'n 6 procent van de totale uitstoot van ons land) met 49 procent af. Er werd bovendien voor 44 procent minder kerosine getankt dan in 2019.

Toch kunnen milieuliefhebbers nog niet opgelucht ademhalen. Uit de cijfers van het statistiekbureau blijkt namelijk ook dat Nederlanders nog lang niet zijn uitgevlogen. Toen de reisbeperkingen deze zomer deels waren opgeheven, nam het aantal passagiers weer toe tot gemiddeld 550 duizend reizigers per week half augustus. In de laatste week van maart dit jaar lag het vliegverkeer, met 173 duizend passagiers, 39 procent hoger dan tijdens de eerste lockdown.

De meest bezochte reisbestemmingen vorig jaar waren overigens dezelfde als in 2019: Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat KLM 7,1 miljard verlies leed, dat moest Air France-KLM zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden