'Corona is een beetje zielloos en mist persoonlijkheid'

Deze week gaat Mac van Dinther eten in Hotel-restaurant-bar Corona.

Mac van Dinther
null Beeld Foto Els Zweerink
Beeld Foto Els Zweerink

Corona? Goh, bestaat dat nog? Sterker: het is driehonderd jaar niet weg geweest. Wat nu hotel Corona is, begon in de achttiende eeuw als koffiehuis. Freddy Heineken, die een suite met privélift had, maakte er na de oorlog hotel Corona van. Het restaurant beleefde eind jaren tachtig culinaire gloriejaren onder Robert Kranenborg, die nu zijn geld verdient op tv. Daarna zakte het weg: verkommerd, vergeeld, verouderd, vergeten. Vorig jaar zijn hotel en restaurant totaal verbouwd en onlangs is het nieuwe Corona uit de as van het oude herrezen. Voor het restaurant is Marcel Kleijn aangezocht, van Calla's, ook in Den Haag. Dat heeft een Michelinster.

Rijke historie. Prachtig pand zeker? Je kunt niet zeggen dat het luisterrijk verleden van de gevel afspat. Corona is een tamelijk sober gebouw van rode baksteen met lichtgrijze markiezen boven de ramen. Aan de voorkant is een serre aangebouwd van metaal en glas. Daarin zit een bar-brasserie die naar achteren overloopt in het restaurant: een nogal donkere ruimte met muisgrijze muren en plafond, gladde tegelvloer en stoelen van glimmend lichtbruin velours. Er is vast over nagedacht; het is ruimtelijk, chic, modern, maar gezellig is het niet.

Nog iets goed gegeten? Nou en of. Het voorgerecht is weergaloos. Lauwwarme lapjes kabeljauw met flinterdun geschaafde venkel en radijs, bittere blaadjes postelein en puree van munt in een oliebadje. Het is als een heldere voorjaarsdag: pril en fris, met de belofte van zomer.

De tweede gang is bijna net zo goed. Een hele zuivere vissoep, licht maar toch krachtig van smaak, rond een stevig gebakken stuk rode mul. Op de vis liggen zoete gedroogde tomaatjes en zoetzuur gemarineerde linten van komkommer en asperge. Uitstekend bedacht en goed uitgevoerd.

Het hoofdgerecht is een glorieuze entrecote, vakkundig aan één stuk gegrild en geserveerd met zacht gesmoorde spitskool. Met vlees en vis weten ze hier wel weg, maar vegetariërs moeten op een houtje bijten: er staat geen enkel groentegerecht op de kaart. Dat is niet van deze tijd.
Het toetje is een moetje: slappe hapjes eiwitschuim met sorbet van passievrucht. Die wel lekker is.

Je slaat een gang over. Dat is een raar geval. Het tweede tussengerecht van langoustine met asperge staat op de kaart met eendenlever. Heerlijk spul, maar ook een ernstig staaltje dierenmishandeling, dus dat eten we niet. Onze tafelgenoot neemt het wel, maar trekt een vies gezicht bij zijn eerste hap. Hij heeft gelijk: de modderbruine lever drukt met zijn bittere smaak de rest van het bord. Dieren pijnigen en er dan iets vies van maken: Marianne Thieme, Partij voor de Dieren: Where art thou? Zonder lever smaakt het beter, maar niet bijzonder. We krijgen er niks voor in de plaats trouwens. Voor straf zeker. Zwak.

Hoe is de bediening? Ze zijn jong en vriendelijk, de jongen en meisjes die ons bedienen, maar er straalt onervarenheid en onwennigheid uit hun optreden. Ze hebben een ongelukkige hand van brood uitdelen: telkens als we het nodig hebben, zitten we zonder. Ook al vragen we om kraanwater, we krijgen een fles.

Duur? Goedkoper dan we hadden verwacht. 49 euro voor vijf gangen is schappelijk. Huiswijnen vanaf 3,75. Daar kun je mee thuis komen.
Komen we terug? Voor het eten hoeven we het niet te laten. Een score van drie uit vijf is niet slecht. Maar alles bij elkaar is een etentje in Corona geen belevenis waarover je een dag later enthousiast over napraat met je vrienden. Het ontbreekt aan sfeer, hartelijkheid, warmte, het is een beetje zielloos. Corona mist persoonlijkheid.

De Cijfers
Kosten: 5 gangen 49 euro (p.p.)
Eten 7,5
Bediening 6,5
Entourage 6
Prijs-kwaliteit 8-

Het eten:
Kabeljauwlamellen met voorjaarssalade
Rode mul van de plancha met bouillabaisse, asperge en komkommer
Asperges met eendenlever en langoustines
Entrecote met geprakte Opperdoes, spitskool en rode wijnsaus
Merengue met gelei van brachetto, ananas en sorbet van passievrucht

Hotel-restaurant-bar Corona
Buitenhof 39-42
2315 AH Den Haag
070-3637930
www.corona.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden