ReportageTweede Kamer

Corona in de Kamer: afwezige partijleiders, stilte in de gangen en anderhalve meter afstand

Woensdag brieven experts de Tweede Kamer over het coronavirus, waarna een debat volgt. Dat gaat er heel anders aan toe in deze crisistijden.

Kamerlid Femke Merel van Kooten ontsmet voorafgaand aan een hoorzitting over covid-19 haar handen.Beeld ANP

Ook RIVM-baas Jaap van Dissel loopt niet voorbij het pompje met desinfecterende gel in de ontvangsthal van de Tweede Kamer. Het is nog de minste maatregel die de Kamer woensdag treft om de dag die in het teken staat van het coronavirus − ‘s ochtends een technische briefing door experts, ‘s middags een debat − zonder parlementaire besmettingen door te komen.

In de Thorbeckezaal, waar Van Dissel de coronadag aftrapt, zitten de Kamerleden op anderhalve meter van elkaar. Dat is geheel conform de voorschriften van het RIVM, maar het zaaltje zit op deze manier gauw vol, ook omdat geen van de partijen de briefing overslaat. Extra rijen tafels en stoelen zijn neergezet zodat iedereen kan zitten − fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zit hierdoor pal naast het koffiezetapparaat.

Ook voor de parlementaire pers is het even wennen. Anders dan het gewone publiek mogen journalisten de debatten bijwonen, maar ook zij moeten anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren. Om te voorkomen dat zij ministers en Kamerleden schouder aan schouder ondervragen, zoals in voorgaande dagen nogal eens gebeurde, reageren de politici bij een vast opgestelde microfoon op vragen. De journalisten hoeven zo niet (te) dichtbij te komen.

In de gangen van de Kamer is het ongewoon stil. Waar fractiemedewerkers normaal af en aan lopen, zitten zij thuis zolang het coronavirus het land in zijn greep houdt. Bij hoge uitzondering zijn woensdag wel 76 Tweede Kamerleden aanwezig: zij zijn nodig om de vergadering formeel te kunnen openen. De meeste van hen mogen direct weer naar huis, want het debat kan door één lid per fractie, meestal de fractievoorzitter, worden gevoerd. 

Klaas Dijkhoff (VVD) en Lilian Marijnissen (SP) zijn er niet bij: zij wonen in Noord-Brabant, waar het coronavirus het hevigst woedt. Hun plekken worden ingenomen door partijgenoten Hayke Veldman en Maarten Hijink.

Kamer komt niet meer bijeen, kabinet wel
Het landsbestuur staat volledig in dienst van de strijd tegen het coronavirus. De noodtoestand is in Nederland niet uitgeroepen, maar het huidige crisismodel komt wel dicht in de buurt. Lees hier hoe de beslissingen nu worden genomen.

Met de coronacrisis gaat ook het leiderschap van Rutte een nieuwe fase in
Met zijn toespraak vanuit het Torentje probeerde Mark Rutte het initiatief weer terug te krijgen in de aanpak van de coronacrisis. De meeste oppositiepartijen reageerden positief. ‘Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden