Corona besmette in Wuhan twee keer zoveel mensen als gedacht

Het coronavirus heeft in de Chinese stad Wuhan twee keer zoveel mensen besmet als men tot dusver aannam. De meesten van hen merkten daar weinig tot niets van. Dat blijkt uit een nieuwe Chinese analyse van bloedmonsters in de stad.

null Beeld AP
Beeld AP

Zo’n 6,9 procent van de inwoners van de miljoenenstad bleek na de uitbraak rond te lopen met in het bloed antistoffen tegen het virus, een teken dat de afweer met het virus had kennisgemaakt. In de wijken rondom de dierenmarkt waar het virus voor het eerst opviel, loopt dat aantal zelfs op tot 13 procent.

Omgerekend betekent het dat in totaal zo’n 630 duizend inwoners van de stad met het virus besmet moeten zijn geraakt, blijkt uit de nieuwe cijfers, bijeengebracht door wetenschappers van het plaatselijke RIVM. Een eerdere analyse kwam erop uit dat maar zo’n 3,5 procent antistoffen had tegen het virus. Maar dat onderzoek telde geen kinderen en ouderen mee, schrijven immunoloog Zhengyu He en collega’s nu in The Lancet.

Limburg

Interessant genoeg is het nieuwe percentage nog altijd lager dan dat tijdens de eerste golf in delen van Noord-Brabant en Limburg, reageert viroloog Marion Koopmans. Daar liep het aantal besmettingen afgelopen lente op tot 10 procent, blijkt uit antistoffenonderzoek door bloedbank Sanquin.

‘De vraag die bij mij speelt, is of de verdringing met mutatie D614G ons parten heeft gespeeld’, stelt Koopmans. Kort nadat het virus overwaaide naar Europa, onderging het virus immers een kleine verandering aan zijn uitsteeksels – genaamd ‘D614G’ – waardoor het besmettelijker werd. Mogelijk heeft dat gezorgd voor het hogere aantal besmettingen in het zuiden van ons land, oppert Koopmans.

Eerder vond een Chinees-Europese analyse al dat er in Wuhan waarschijnlijk een paar duizend mensen méér aan de gevolgen van corona zijn overleden dan de 3.869 die de Chinese autoriteiten zien als het officiële dodental. Uit oversterftecijfers blijkt dat er tijdens de uitbraak in totaal zo’n 6.000 inwoners van Wuhan extra overleden dan anders.

Mijlpaal

Goed nieuws hebben de Chinese onderzoekers ook. Zo’n veertig procent van de geïnfecteerde inwoners loopt negen maanden later nog altijd rond met beschermende antistoffen in het bloed. En er geldt: hoe zieker men destijds was, des te steviger lijkt de bescherming. Die inzichten maken de studie ‘een belangrijke mijlpaal in ons begrip van immuniteit in de pandemie’, reageren twee Australische experts in een begeleidend commentaar.

Maar halfleeg is het glas ook, schrijft Zhengyu He. Wuhan mag dan epicentrum van de uitbraak zijn geweest, al met al is de overgrote meerderheid van de stadsbewoners nog altijd bevattelijk voor het virus. ‘Dat betekent dat vaccinaties nodig blijven om groepsimmuniteit te bereiken’, aldus de Chinezen.

Saillant detail: rondom het Virologisch Instituut van Wuhan, internationaal in de belangstelling wegens vermoedens dat het virus er zou zijn ontsnapt, hebben bewoners gemiddeld juist mínder antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Op het oog heeft de epidemie harder toegeslagen in de stadsdelen rondom de wildmarkt, ten noorden van de Yangtzerivier, dan op de zuidoever, waar het virologisch instituut staat.

Verdeling van antistoffen in Wuhan. De befaamde wildmarkt ligt in het district Jianghan (JH), het virologie-instituut in Hongshan (HS). Beeld The Lancet
Verdeling van antistoffen in Wuhan. De befaamde wildmarkt ligt in het district Jianghan (JH), het virologie-instituut in Hongshan (HS).Beeld The Lancet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden