Corona-baas laat arm dorp 200 miljoen na? Toch te mooi om waar te zijn

Het klinkt als een sprookje: Antonino Fernández, eigenaar van het Corona-bier, laat na zijn overlijden 200 miljoen euro na aan het Spaanse gehucht waar hij vandaan komt. In een klap is iedere inwoner van Cerezales del Condado miljonair. 'We hebben hier nooit een peseta gehad. Ik zou niet weten wat we moesten zonder Antonino', wordt Maximino Sánchez, eigenaar van de plaatselijke bar, geciteerd.

Beeld ap

Het nieuws gaat de hele wereld over. Engelse, Duitse, Italiaanse, Turkse, Portugese, Poolse en Griekse websites schrijven over het dorp vol miljonairs. Ook in Nederland is het volop nieuws: onder andere NOS, RTL Nieuws, de Telegraaf en AD maken melding over de gulheid van de bierfabrikant.

Maar klopt het wel? Het nieuws over de erfenis lijkt te zijn begonnen bij de Britse Daily Mail. Die neemt het citaat op van de bareigenaar, dat zou zijn opgetekend door de Diario de León. Vreemd genoeg is het citaat op de website van die krant nergens te vinden. Ook maakt de Diario de León nergens melding van het dorp vol miljonairs.

Neefjes en nichtjes

Er is wel een ander bericht, waarin staat dat Antonino Fernández zijn fortuin aan zo'n vijftig mensen in de provincie heeft nagelaten. De 98-jarige Corona-oprichter had zelf geen kinderen. Zijn twaalf broers en zussen zijn allemaal al overleden. Zijn nalatenschap was bestemd voor zijn grote schare neefjes en nichtjes.

'Als religieus, zuinig en rechtschapen man heeft hij de hoogte van zijn donaties, hoewel allemaal erg genereus, laten variëren al naar gelang de nabijheid van elk familielid en zijn gedrag', zo meldt de Diario de León op 10 oktober, de dag waarop het testament werd geopend. In totaal zou er 200 miljoen zijn verdeeld. Precies het bedrag dat volgens de Daily Mail voor de dorpsbewoners was bestemd.

De Diario de León citeert bronnen dichtbij de 'indiano' - een naam voor wie rijk terugkeert uit Spaans-Amerika. Fernández vertrok op 31-jarige leeftijd naar Mexico. Hij werkte zichzelf langzaam op en eindigde als eigenaar van het biermerk Corona. Op 31 augustus overleed hij.

Barman

Een andere veelgelezen Spaanse krant, ABC, bericht wel over de geldregen in het gehucht Cerezales. Ze verwijst naar de Russische zender RT, die ook Spaanstalig nieuws verspreidt, 'een van de belangrijkste alternatieve informatiebronnen in het Westen, gezien het feit dat ze vaak onderwerpen behandelt die worden genegeerd door de mainstream-media'. RT verwijst weer naar The Telegraph. En die citeert de eerder genoemde barman, met weer een verwijzing naar het Diario de León - waarin het nieuws dus niet staat.

Maar is het ook niet waar? Er is maar een manier om erachter te komen: het vragen aan de dorpsbewoners zelf. De cafébaas die steeds werd geciteerd zou eigenaar zijn van 'La Cantina'. Daar neemt een vrouw de telefoon op. 'Was het maar waar', zegt ze, als haar woord gevraagd of alle inwoners van het dorp miljonair zijn.

'Het klopt dat Don Antonino veel heeft gedaan voor het dorp, maar gedurende zijn leven. Hij heeft geprobeerd het leven in het dorp te behouden. Maar de erfenis is gewoon naar de familie gegaan.' En woont die familie toevallig in het dorp? 'Nee, niet het hele jaar. Alleen in de zomer komen sommigen hier.'

Nieuwe waterleiding

De Spaanse krant El País beschreef op 24 oktober hoe het dorp profiteerde van de rijkdom van Fernández. 'Het is niet overdreven om te zeggen dat Fernández zich persoonlijk heeft ingezet om zijn dorp te onderhouden, ook al was hij 8.000 kilometer ver weg bezig met zijn zaken: hij heeft een nieuwe waterleiding laten aanleggen, hij heeft de begraafplaats, de weg en het plein laten opknappen, de kerk en de kapel gerestaureerd...', meldt El País.

En dan komt het beroemde citaat van Maximino Sánchez, eigenaar van de bar: 'Zonder hem zou het dorp niet hetzelfde zijn, want we hebben hier geen ene duro (muntstuk van vijf peseta's).' En dat geldt voor de meeste inwoners van Cerezales tot op de dag van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden