Cornielje onderzoekt urennorm onderwijs

Commissaris van de koningin in Gelderland Cornielje wordt voorzitter van de commissie die gaat kijken naar de urennorm in het voortgezet onderwijs....

De scholen drongen aan op een onderzoek naar de norm van 1040 lesuren die zij minstens moeten verzorgen. Zij vinden deze norm veel te strak. Van Bijsterveldt zegde de Kamer al eerder toe dat er een onderzoek komt.

De commissie moet in kaart brengen in hoeverre scholen de huidige norm halen. Ook moet duidelijk worden of ze dat met goed onderwijs doen. Scholen zeggen te weinig geld te hebben om genoeg les te geven. Leerlingen klagen over ‘ophokuren': om de norm te halen moeten ze wel op school zijn, maar krijgen ze eigenlijk geen les.

Cornielje moet duidelijk maken wat de scholen belemmert om de norm te halen en met eventuele maatregelen komen. Uitgangspunt is dat er een wettelijk voorgeschreven onderwijstijd blijft. Daarbij mag de huidige norm wel op de helling, maar er komt niet meer geld voor de scholen om het huidige aantal vereiste uren te halen.

Ook kan Cornielje gaan onderzoeken of het nuttig kan zijn om de onderwijstijd te laten variëren, bijvoorbeeld per leerling of per schoolsoort.

Cornielje zat van 1994 tot 2005 in de Tweede Kamer voor de VVD. Hij hield zich vooral met onderwijs bezig. In de commissie-onderwijstijd zitten verder voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Utrecht Geri Bonhof, lid van de Raad van State Hans Borstlap, rector van het Johan de Witt College in Den Haag Kars Veling en de Tilburgse hoogleraar onderwijssociologie Marc Vermeulen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.