Corner vanuit de wc

DAT het zaterdag niks zou worden met Nederland, hadden ze in Brazilië meteen al gezien. Kwam door het tenue. In blauw spelen terwijl je oranje heet, dat is de duivel verzoeken....

INEKE HOLTWIJK

Nederland - België werd live uitgezonden in Brazilië en een commentator bracht onmiddellijk in herinnering dat deze kleurenontrouw ook andere ploegen een overwinning had gekost. Colombia bijvoorbeeld, dat vorige keer de eerste wedstrijd in het WK verloor. 'Het hele stadion was geel; zij kwamen binnen in blauw.'

Brazilië gelooft ferm in de geel-groene mystiek. In vroegere tijden speelden de Brazilianen in wit (hemd) en blauw (broek). Maar het shirt werd onmiddellijk gewijzigd na de traumatische nederlaag in het WK van 1950. De kleuren werden mede verantwoordelijk gehouden. Sindsdien speelt Brazilië in geel-groene tricots, een enkele uitzondering (Brazilië - Nederland in 1994!) daargelaten. Ook de trottoirs en gevels worden geelgroen geverfd ten tijde van een WK.

Men gaat in geel of groen naar zijn werk op de dagen van de wedstrijd. En wie zich dat niet kan veroorloven maar de selectie toch wil helpen draagt het gele shirt onder zijn gewone kleren. Een krant maakte dezer dagen melding van een bijzonder gedreven supporter die tijdens de openingswedstrijd in zijn gele hemd steeds naar de wc vloog als Brazilië een corner moest nemen. Want ooit had Brazilië een winnend doelpunt gemaakt uit een corner net toen hij op de wc zat. Anderen breken flessen (schijnt ook te helpen) of grijpen bij een schot op het Braziliaans doel elkaar bij de hand. De menselijke ketting breekt het schot.

Voetballers zijn bijgelovig. Heel wat malen wordt de grasmat met de hand beroerd in Frankrijk. Braziliaanse voetballers zijn bijzonder bijgelovig. Ricardo Gomez, een achterhoedespeler, weigerde in 1994 aanvoerder te worden. Niet uit valse bescheidenheid, maar omdat dan het kwaad zou worden afgeroepen. Brazilië had immers verloren toen hij een keer de aanvoerdersband omhad. Zo was trainer Zagallo er ook van overtuigd dat Brazilië van Italië zou winnen in de finale. De halve finale was op de dertiende geweest en dat had Brazilië geluk gebracht. 94 Is samen dertien en het woord tetracampeao (vertaald: voor de vierde keer kampioen) telt dertien letters.

Sommigen vragen zich nu af of de selectie in zee had moeten gaan met sponsor Nike. Ronaldo krijgt sinds de Nike-reclamespot (ballend op het vliegveld) geen bal meer in het doel. Maar volgens Bebeto is de beker voor Brazilië, want de eerste goal tegen Schotland was identiek aan de eerste goal in 1994.

Ineke Holtwijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden