Cornald Maas heeft heeft geen last van vagina-nijd

Bloot slaat niet dood...

Ronald Vraag dat maar aan Giphart. Die oppert deze week in VARA's TV-Magazine: 'Waarom vragen we de vrouwen die zo tot onze verbeelding spreken niet op de vrouw af waarom ze onze muze zijn?'

Dus gingen mooie Nederlandse vrouwen voor hem en fotograaf Eric van den Elsen uit de kleren, en was er een karrenvracht (voor) publiciteit. Want op glamourous buitenissigheid zijn media verzot, en Giphart is hot. Zolang er maar niet te veel gelezen hoeft te worden.

Tijdens de presentatie van Heldinnen, afgelopen weekend, in de Amsterdamse Torch Gallery paradeerden ze bevallig in Halina vol ornaat rond: Reijn, actrice die in haar vrije tijd ook wel exhibitioniste is, en dus als eerste gretig toezegde; Birgit Schuurman, weinig opgesmukt in trainingsbroek, en in Heldinnen met haar zusje Katja onder de lakens; Carice van Houten, nét iets mooier nog dan Schuurman, en in presentatiesetting tamelijk ongrijpbaar.

En Giphart maar filosoferen over de zegeningen van het schrijverschap. 'Intellectuele denkkracht is seksueel aantrekkelijk.'

Vraag dat maar aan Heleen van Royen, bestsellerauteur die het uitgeversconcern PCM ferm op de been houdt. Voor Heldinnen liet ze zich op de Utrechtse Heuvelrug kruisigen. In het echt sprak zij, namens alle heldinnen, een speech uit. 'Ik ben geboren met natuurlijke heesheid.' En ze las Giphart min of meer de les. De schrijver, parttime-voyeur die ook brave burgerman is, nam van schrik zijn dochtertje op de arm.

Geen wonder. Van Royen is gelukzalig impertinent in haar column in Het Parool, kreeg Willem Lust én Felix Meurders op de Jan kast, kruiste degens met Jan Mulder, zette Youp van ' t Hek op zijn nummer als weinig vernieuwende veelverdiener, wil confronteren en aan de algemeen geldende moraal morrelen, en klapt dus uit de school over vreemdgaan en psychoses. Mystiek wordt ze er niet van. En gevaarlijk ook al niet, want met haar plaagstootjes krijgt ze de handen steevast op elkaar.

Vanzelfsprekend mocht zij en niemand anders vorige week Candace Sex and the City-schrijfster Bushnell begeleiden. En het immer trendgevoelige TV-Magazine liet Van Royen haar zegetocht langs de media beschrijven. Kon ze het toch niet laten om Barbara van Beukering, bazin van het magazine van deze krant, 'Barbara Beuk-Hem-D'r-In' te dopen. Is hier sprake van vaginanijd?

Tijdens de presentatie van Heldinnen – ingrediënten: lauwe witte wijn, geen hapjes en Joost Nijssen vooral, zoals uitgever vastberaden meldde: géén limousines – meed zij Van Beukering angstvallig. Of met machtsvertoon? Liever onderhield ze zich met Joost Zwagerman, Henk en CPNB-directeur Kraima, op zoek naar een verdwaalde bitterbal.

Ook een schrijfster moet zich rekenschap geven van de effecten van lichamelijke schoonheid, meldt de uitgever in de aanbiedingsbrochure. Als daar het nodige (verkoop) succes bij komt, heb je, in het nieuwe Nederland, immer het gelijk aan je zijde. Heleen van Royen is misschien wel heldin in het diepst van haar gedachten. Al geeft ze er steeds weer blijk van niet nadrukkelijk over pretenties te beschikken. Met verpletterende openhartigheid en gecultiveerde relativering neemt zij critici vast de wind uit de zeilen. 'Verkoop jij meer boeken omdat jij een lekker gezicht hebt?', vroeg Giphart haar in Heldinnen. Antwoord: 'Ik hoop het wel, zeg. Ik doe al die moeite niet voor niets, meneer.'

Huub Stapel had het te heet, afgelopen weekend. Collega-acteur Roeland Fernhout wilde discussiëren. En NRC-redacteur Joris Luyendijk zette een boom op. Eerder al relativeerde Heleen van Royen de kunstzinnige ambities van Ronald Giphart en Eric van den Elsen. 'Hoe verkopen we lekkere, naakte wijven als kunst?'

De uitgever, in de brochure: 'Hoezo, saaie letteren?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden