Cordaid Mensen in Nood stopt in Haïti

De hulporganisatie Cordaid Mensen in Nood stopt met haar activiteiten gericht op het herstel na de allesverwoestende aardbeving in 2010 in Haïti. De 29 miljoen euro die vanuit de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) binnenkwam, is besteed.

Een jongen verkoopt schoenen in Port-au-Prince, dat nog steeds verwoest is door de aardbeving. Beeld ANP
Een jongen verkoopt schoenen in Port-au-Prince, dat nog steeds verwoest is door de aardbeving.Beeld ANP

Dat heeft de hulporganisatie vandaag bekendgemaakt. Wel blijft het actief via lokale organisaties die zich onder meer inzetten op het gebied van rampenpreventie. Het kantoor in Port-au-Prince gaat wel dicht.

Cordaid ontving in totaal 29 miljoen euro na de aardbeving ruim twee jaar geleden. Daarvan zijn 4600 nieuwe houten woningen gebouwd. Deze zijn aardbeving- en cycloonbestendig, net als de 1600 woningen die Cordaid repareerde. In totaal kregen 40.000 mensen weer een veilig onderkomen.

'Direct na de ramp verleenden wij noodhulp in de vorm van voedseldistributies voor 250.000 mensen, distributie van tenten en hebben we medische chirurgenteams vanuit Nederland ingezet', aldus Cordaid. Ook zette de organisatie een grootschalig psychische hulpprogramma op. Via dat programma werden 94.000 mensen behandeld.

Het vertrek van Cordaid betekent niet dat Haïti is herbouwd. 'Een wederopbouwfase na een ramp duurt jaren. Ondanks veel verbeteringen is de wederopbouw van Haïti daarom nog lang niet voltooid, mede door de moeilijke werkomstandigheden in het land. Bovendien is de overheidsstructuur zwak. Haïti kent corruptie en extreme armoede en hulpverleners moeten werken onder strikte veiligheidsvoorschriften.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden