Cordaid hekelt doofpot rond missiebisschop

DEN BOSCH - De katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid gaat onderzoeken of bij partnerorganisaties in ontwikkelingslanden meer meldingen over seksueel misbruik door missionarissen en andere hulpverleners zijn binnengekomen.


Ook wordt onderzocht of andere geestelijken dan de voormalige missiebisschop Cor S. in Kenia ooit uit hun functie zijn gezet. Dat kan een signaal zijn dat sprake is geweest van mogelijk misbruik.


Cordaid heeft alle fondsen ten behoeve van Mill Hill-missionarissen in ontwikkelingslanden opgeschort, in afwachting van het onderzoek. Ook wil de ontwikkelingsorganisatie een gesprek met regionaal overste Fons Eppink van de Mill Hill-congregatie in Oosterbeek, waarvan Cor S. lid is.


'We zijn ontzettend boos dat het mogelijk misbruik door bisschop S. onder de pet is gehouden', zegt Cordaid-woordvoerder Agnes Verhulst. Cordaid financierde van 2003 tot 2009 zes ontwikkelingsprojecten in het bisdom Ngong van de missiebisschop. De hulpprojecten waren deels aangedragen door missionarissen ter plaatse. Bisschop S. was eindverantwoordelijk voor de projecten, die volgens Cordaid 'met goed resultaat zijn afgesloten en concrete resultaten voor de bevolking hebben opgeleverd'.


Missiebisschop Cor S. werd in 2009 door de paus vervroegd uit zijn functie ontheven en naar Nederland teruggestuurd. Officieel was dat 'om gezondheidsredenen'. Maar de geestelijke werd ook bestraft door het Vaticaan: hij mocht geen missen meer opdragen en pastorale functies uitoefenen. Dat beroepsverbod wijst erop dat het Vaticaan de beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens geloofwaardig vindt.


S., die sinds twee jaar in het rusthuis van de congregatie van Mill Hill in Oosterbeek woont, wil geen commentaar geven op de beschuldigingen van seksueel misbruik van ten minste twee Masai-jongens in Kenia.


'Dat de informatie hierover, voor zover die binnen de Hill Mill-congregatie en de kerk bekend was, tot nu toe niet naar buiten is gekomen, betreurt Cordaid ten zeerste', aldus een officiële verklaring van Cordaid-directeur René Grotenhuis. 'Het niet- informeren conflicteert met de waarde die Cordaid hecht aan transparantie en openheid. Ons vertrouwen in de Mill Hill-congregatie is daardoor geschaad.'


Katholieke missionarissen in ontwikkelingslanden worden door Cordaid beschouwd als een belangrijke schakel in de ontwikkelingshulp. 'Ze hebben een groot netwerk en werken vaak in afgelegen gebieden, waar de zorg het grootste is', aldus woordvoerder Verhulst.


De ontwikkelingsorganisatie eist van hulporganisaties die geld ontvangen dat ze een gedragscode ondertekenen inzake de preventie van seksueel misbruik. Naar aanleiding van de beschuldigingen jegens oud-bisschop S. gaat de ontwikkelingsorganisatie nog eens goed na of die gedragscode overal is nageleefd. 'Maar we kunnen geen onderzoek vergelijkbaar met de commissie-Deetman opzetten', waarschuwt Verhulst.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden