Corbyn presenteert controversieel schaduwkabinet

Waar zijn de vrouwen, Jeremy? Dat is de grote vraag nadat de nieuwe leider van de Britse Labour Party Jeremy Corbyn zijn zogeheten schaduwkabinet bekend heeft gemaakt. De woordvoerders op de voornaamste beleidsterreinen - Financiën, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken - bleken allemaal naar mannen te zijn gegaan.

Patrick van IJzendoorn
Jeremy Cobyn presenteerde vanmiddag zijn schaduwkabinet. Beeld reuters
Jeremy Cobyn presenteerde vanmiddag zijn schaduwkabinet.Beeld reuters

Een getergde Corbyn antwoordde dat we niet meer in de achttiende eeuw leven en dat posten als Milieu en Onderwijs, die wel door vrouwen worden geleid, tegenwoordig zeker zo belangrijk zijn.

De meeste opschudding vormde de benoeming van John McDonnell als de man die minister van Financiën George Osborne moet 'schaduwen'. De 64-jarige vakbondsman heeft in het verleden controverses veroorzaakt met positieve opmerkingen over de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger. Tevens sprak hij een paar jaar geleden de wens uit naar de jaren tachtig te kunnen terugkeren 'om Margaret Thatcher dood te schieten'. Hij heeft aangekondigd de staatsschuld langzaam te willen afbouwen, maar daarbij de lagere en middeninkomens te ontzien.

Het Buitenlandbeleid komt op het bordje van ex-minister Hilary Benn, wiens beroemde vader Tony Benn het grote voorbeeld is van Corbyn. Gisteren zwaaide Corbyn nog met een theedoek waarop het hoofd van deze vorig jaar overleden partycoryfee stond. Benn jr. is evenwel minder radicaal dan zijn vader en wil per se dat het Verenigd Koninkrijk blijft. Dat leidde tot verwarring omdat Corbyn zondag tegen partijprominent Chuka Umunna zou hebben gezegd dat een Brexit wat hem betreft tot de mogelijkheden behoort als de EU een neoliberale koers blijft varen.

Verkiezing Corbyn

Kan Jeremy Corbyn ook leiding geven? Dat is de grote vraag na een uniek moment in de 115-jarige geschiedenis van de Britse Labour Partij. Zaterdag werd de messiaanse marxist, actievoerder en geheelonthouder in de eerste ronde met grote meerderheid gekozen tot de nieuwe partijleider.

Jeremy Corbyn tijdens zijn verkiezing als nieuwe leider van Labour. Beeld reuters
Jeremy Corbyn tijdens zijn verkiezing als nieuwe leider van Labour.Beeld reuters

Multifunctionele politicus

Binnenlandse Zaken valt in handen van Andy Burnham, de ex-minister die op gepaste afstand van Corbyn was geëindigd bij de leiderschapsverkiezing. Burnham is een multifunctionele politicus, die zich snel aanpast aan nieuwe beleidsterrein en aan nieuwe politieke winden.

De meeste interesse zal uitgaan naar Angela Eagle, die Defensie gaat doen, een post waar veel zwaargewichten voor hebben bedankt. Corbyn staat kritisch tegenover de NAVO en wil de peperdure Trident-kernraketten niet vervangen, iets waarmee de Schotse nationalisten het van harte eens zijn maar zijn eigen partij niet.

Tevens heeft Corbyn, die een grote hekel aan de pers begint te krijgen, na de chaotische formatie bekend gemaakt dat hij zelf zal deelnemen aan het wekelijkse vragenuurtje, maar dat hij afwil van het bijbehorende theater. Wat hem betreft is het Lagerhuis geen debatgenootschap, maar een plek waar ernstig over onderwerpen wordt gepraat, iets meer zoals de Tweede Kamer dus. Corbyn zal als oppositieleider ook zitting nemen in de Privy Council, de adviesraad van Hare Majesteit, dit ondanks zijn droom om de monarchie te verruilen voor een republiek. Dat is een kansloze zaak op het eiland.

Binnenlandse Zaken valt in handen van Andy Burnham. Beeld afp
Binnenlandse Zaken valt in handen van Andy Burnham.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden