Corbyn laat onderzoek doen naar antisemitisme binnen Labour

De leider van het Britse Labour, Jeremy Corbyn, laat een onafhankelijk onderzoek doen naar mogelijk antisemitisme binnen zijn partij. Labour liet zaterdag aan de BBC weten dat Shami Chakrabarti, voormalig leider van de campagnegroep Liberty, daarover de Joodse gemeenschap en andere minderheidsgroeperingen gaat benaderen.

Labour-leider Jeremy Corbyn Beeld null
Labour-leider Jeremy Corbyn

Verder komt Corbyn met nieuwe richtlijnen voor het omgaan met racisme binnen de partij. Die worden in mei besproken tijdens een bijeenkomst van het partijkader. Volgens een verklaring van Labour wordt schriftelijk vastgelegd dat de partij 'geen enkele vorm van racisme, inclusief antisemitisme, tolereert'.

Labour schorste donderdag ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone, omdat die antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan. Livingstone zei in een interview met de BBC dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van Joden naar het gebied dat later Israël zou worden. 'Hij steunde het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk zes miljoen joden vermoordde', voegde de ex-burgervader eraan toe. Hij zei later nog wel dat de nazileider 'een monster van a tot z' was, maar het kwaad was toen al geschied.

Livingstone zei zaterdag tegen de radiozender LBC dat hij het betreurde dat hij zoveel ophef heeft veroorzaakt door het noemen van de naam Adolf Hitler. Hij bood geen excuses aan. 'Hoe kan ik me excuseren voor het spreken van de waarheid?'

De partycoryfee kwam tot zijn opmerkingen ter verdediging van het Labour-kamerlid Naz Shah die een dag eerder was geschorst omdat ze sympathie had getoond voor het plan om de inwoners van staat Israël naar de Verenigde Staten te deporteren. Dat was de laatste in een reeks antisemitische uitlatingen vanuit de oppositiepartij.

Meerdere incidenten

Leden van de Labour-afdeling op Oxford waren onlangs in opspraak gekomen omdat ze joodse studenten routinematig afschilderen als 'zio's'. In Luton meldde Labour-raadslid Aysegul Gurbuz via sociale media dat Hitler 'de grootste persoon uit de geschiedenis' is en dat het tijd is dat Iran de staat Israël op nucleaire wijze van de kaart veegt. Hangende een onderzoek naar deze gedachten is ze geschorst door de partij. Voormalig Labour-kandidaat Vicky Kirby had Hitler een 'zionistische God' genoemd en erop geattendeerd dat joden 'grote neuzen' hebben.

Zulke incidenten vormen een groeiend probleem voor Corbyn, temeer omdat hij nogal aarzelend optreedt wanneer kritiek op de politiek van Israël overgaat op antisemitisme. Vooral Labour-kamerleden met een joodse achtergrond hebben het soms te verduren. Zo kreeg Luciana Berger veel antisemitische haatmail. Deze giftige stemming leidt tot onrust binnen de partij. John Mann zei te hopen dat met het vertrek van Livingstone een duidelijk signaal is afgegeven. Inmiddels heeft partijdonateur David Abrahams gezegd geen geld meer te zullen geven aan de partij. Volgende week wacht Labour verliezen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden