Corbyn laat Labourleden vrij bij stemming bombardementen Syrië

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft zijn fractie de vrijheid gegeven om voor luchtaanvallen op Syrië te stemmen. Naar verwachting zullen bijna honderd sociaal-democraten de regering-Cameron steunen, waardoor militaire interventie er zal komen. Met deze knieval heeft Corbyn voorkomen dat leden van zijn 'schaduwkabinet' massaal opstappen, iets dat dreigde bij het handhaven van de fractiediscipline.

Patrick van IJzendoorn
Jeremy Corbyn aan het woord eerder deze week. Beeld EPA
Jeremy Corbyn aan het woord eerder deze week.Beeld EPA

Premier David Cameron had vorige week voorgesteld om de Fransen en Amerikanen te helpen bij het bestrijden van IS op Syrisch grondgebied. Woensdag zal het debat verder gaan, gevolgd door een stemming. Tijdens dat debat zal ook Labours woordvoerder Buitenlandse Zaken Hilary Benn, een voorstander van ingrijpen, het woord krijgen. Aanvankelijk had Corbyn hem het woord willen ontnemen, waarop Benn, de zoon van Corbyns leermeester Tony, dreigde op te stappen.

Nu zal de ongebruikelijke situatie ontstaan dat de Labour-leider tegen gaat pleiten en de relevante fractiewoordvoerder vóór.

Corbyn was in de problemen gekomen nadat hij zijn fractieleden na het eerste Syrië-debat, vorige week in de volksvertegenwoordiging, had laten weten tegen bombardementen te zijn. Zijn e-mail kwam als een verrassing omdat hij had beloofd er maandag tijdens een vergadering vrijelijk van gedachten over te zullen wisselen met al zijn fractiewoordvoerders. Zodoende konden kamerleden in het weekeinde de stemming peilen in hun kiesdistricten.

Zelf hield Corbyn een opiniepeiling onder de partijleden, die hem in afgelopen zomer met een flinke meerderheid hadden gekozen tot leider. Hij kreeg 107.875 antwoordmailtjes - 65 duizend kwamen van volwaardige leden - en een steekproef leerde hem dat 75 procent tegen was. Dit duidt op een gapende kloof tussen Labour-kiezers en hun vertegenwoordigers. Bij de bevolking in het algemeen bestaat er wel een meerderheid voor de bombardementen.

Integriteit

Tevens leefde er binnen de partij onvergenoegdheid over Corbyns plan om fractiediscipline te handhaven. Als gewoon kamerlid heeft de 64-jarige pacifist drie decennia tegen de partijleiding gestemd, zich beroepend op zijn integriteit en geweten, maar nu wilde hij anderen de kans ontnemen om hun geweten te volgen in een belangrijk onderwerp als oorlogvoering. Op zondag had hij nog nadrukkelijk gezegd dat hij en niemand anders de baas is binnen de partij

Deze 'instemming' van de achterban is een troefkaart voor Corbyn. Het biedt hem de kans om dissidenten in het nauw te drijven. De corbynista's, verenigd in de pressiegroep Momentum, willen onwelgevallige kamerleden uit de fractie verdrijven. Dat kan door druk uit te oefenen op plaatselijke afdelingen. Zulks gebeurt bijvoorbeeld in het Oostlondense kiesdistrict Walthamstow waar het gematigde en veelbelovende kamerlid Stella Creasy te maken heeft met een couppoging.

Niet alleen Syrië vormt een probleem voor Corbyn. Donderdag is er een tussentijdse verkiezing in Oldham, nodig na de dood van de plaatselijke afgevaardigde. Labour heeft er een meerderheid van 15 duizend maar dit zal mogelijk krimpen tot minder dan duizend. UKIP hoopt in deze oude textielstad nabij Manchester, waar een kwart van de bevolking van Aziatische origine is, zelfs op een zege. Corbyns afkeer van het leger en weigering het volkslied te zingen valt slecht bij de working-class.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden