Commentaar

Corbyn is niet te handhaven als Labourleider

Een splitsing van Labour is niet denkbeeldig nu Jeremy Corbyn weigert het veld te ruimen.

Labourleider Jeremy Corbyn.Beeld afp

Een ongeluk komt nooit alleen. Na de onverwachte uitslag van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie lijkt het Verenigd Koninkrijk aan totale anarchie ten prooi.

De Conservatieve premier Cameron heeft zijn vertrek aangekondigd, maar wie hem gaat opvolgen, blijft onzeker tot 9 september. Eveneens onzeker is wanneer het Britse parlement zal besluiten om Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen om het verlaten van de EU in gang te zetten.

Er gaan bovendien steeds meer stemmen op om in het najaar vervroegde parlementsverkiezingen te houden.

Die eventuele verkiezingen waren voor 172 Labour-parlementariërs aanleiding om het vertrouwen in hun leider Jeremy Corbyn op te zeggen. Slechts 40 fractiegenoten bleven hem trouw. Hij is dan ook niet te handhaven.

Door te weigeren op te stappen en door zich opnieuw te kandideren voor het leiderschap stort Corbyn zijn partij in een chaos. Een splitsing van Labour is niet denkbeeldig.

Juist nu heeft de Britse politiek behoefte aan een geloofwaardig alternatief voor de Conservatieve regeringspartij. Dat kan in het Britse districtenstelsel alleen worden gerealiseerd door een Labour Party die arbeiders, migranten en jonge professionals weet te verenigen onder aanvoering van een inspirerende en bindende partijleider. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar de vorig jaar tot leider gekozen verkozen Corbyn is niet in die missie geslaagd.

Corbyn valt niet aan te rekenen dat de traditionele aanhang van de partij door Tony Blair en zijn New Labour in de steek is gelaten. Maar het is Corbyn, die zijn politieke leven lang op de linkervleugel van zijn partij zat, ook niet gelukt een begin te maken met het terugwinnen van die aanhang.

Corbyn valt evenmin aan te rekenen dat de Conservatieve premier Cameron het referendum heeft uitgeschreven. Maar hij heeft gefaald in het mobiliseren van zijn achterban voor het Blijven-kamp. Veel Labouraanhangers wisten niet waar hun partijleider stond en nog meer Labouraanhangers hebben voor de Brexit gestemd.

De boodschap van 81 procent van Labourparlementariërs valt niet mis te verstaan: de partij heeft een nieuwe leider nodig die het kan opnemen tegen tegenstanders in de categorie Boris Johnson en Nigel Farage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden