CoPa-getuige laat justitie barsten

De Belg lapte Desi Bouterse erbij, maar al sinds een klein jaar is Patrick van L. zélf voortvluchtig voor justitie....

'Het staat mij niet toe om daar antwoord op te geven', zegt G. Spong kortaf als hem naar de schuilplaats van zijn omstreden cliënt wordt gevraagd. Heeft Spong nog wel contact met de veroordeelde drugscrimineel die in juni niet terugkeerde van een bezoek aan vrouw en kind en daarmee justitie flink te kijk zette? De confrère: 'Ik vind niet dat ik daar antwoord op kán en moet geven'.

De man die het tien jaar durende CoPa-drugsonderzoek van de Haagse justitie redde met zijn getuigenis tegen Bouterse, staat vandaag zelf terecht voor cocaïne-smokkel. Voor de tweede keer alweer. Acht jaar kreeg Van L. al voor de 473 kilo die hij in 1997 Stellendam binnensmokkelde, dezelfde cokezaak waarvoor Bouterse vorig jaar elf jaar kreeg opgelegd. 'Stellendam' was de enige coke-zaak die het Haagse gerechtshof bewezen achtte, niet in het minst door de gedetailleerde getuigenis van de Belgische crimineel.

Nu moet Van L. zich verantwoorden voor de smokkel in 1996 van tweehonderd kilo cocaïne. Maar hij zal schitteren door afwezigheid in de Arnhemse rechtszaal. Samen met Bouterse, die hij in 1996 en 1997 driemaal zou hebben ontmoet in Paramaribo, is Van L. nu internationaal gesignaleerd bij Interpol.

Volgens Bouterses raadsman, A. Moszkowicz, toont de verdwijning aan hoe onbetrouwbaar Van L. is. Spong, die vandaag in Engeland op zoek gaat naar ontlastend bewijs voor zijn cliënt, weigert echter van een 'blamage' voor justitie te spreken.

Spong: 'Ik zie het eerder als een heftige teleurstelling voor ze. Mijn cliënt is verlof-afspraken met justitie niet nagekomen. Aan de andere kant beticht hij justitie van het niet nakomen van afspraken over de beveiliging van zijn vriendin en dochtertje. Wellicht heeft hij toen gezegd: ajuu, paraplu.' Van L. is niet de enige hoofdrolspeler in de CoPa-zaak die justitie flinke kopzorgen geeft.

Justitie moest onlangs ruim een miljoen gulden betalen aan Moenipersad M., een van Bouterse's medeverdachten die vorig jaar werd vrijgesproken. Het ging hier om de advocaatskosten. Ook de vrijgesproken Richard L. kreeg honderdduizenden guldens. Minister Korthals van Justitie ontvangt binnenkort nog een miljoenenclaim van beide heren.

Spong heeft een schadeclaim van rond de zeven miljoen ingediend omdat justitie de identiteit van een anonieme CoPa-getuige niet kon waarborgen. Ook wil hij dat justitie zich houdt aan de afspraak voor strafvermindering voor Patrick van L. omdat de Belg tegen Bouterse heeft getuigd. 'Zolang hij voortvluchtig is, zal het OM hierover geen advies uitbrengen', zegt een woordvoerder van het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden