Coördinatie medische hulp door Kustwacht schiet te kort

Zieken en gewonden op zee krijgen door gebrekkige coördinatie van de Kustwacht niet altijd snel genoeg de juiste zorg. Dat concludeert de Onderzoeksraad in een vandaag verschenen rapport.

Beeld anp

De Onderzoeksraad onderzocht de zaak van een duikster die in juli 2015 onwel werd in de Noordzee en later overleed. Uit een reconstructie van de hulpverlening blijkt nu dat de duikster te laat gereanimeerd werd en niet naar het meest geschikte ziekenhuis werd gebracht.

Volgens de Raad had het Kustwachtencentrum 'geen grip' op de noodhulp. 'Het centrum had geen overzicht, gaf de hulpverleners niet de noodzakelijke informatie en trad niet doortastend op.'

Bij incidenten op de Noordzee is het de taak van de Kustwacht om de hulpverlening te coördineren en de acties van de afzonderlijke hulpdiensten, zoals reddingsboten, reddingshelikopters en de Radio Medische Dienst op elkaar af te stemmen. 'De Kustwacht is daar niet goed voor toegerust. Zo zijn de centralisten van het Kustwachtcentrum niet opgeleid om medische noodsituaties te beoordelen', aldus de Raad.

Volgens de Raad krijgt de Kustwacht te weinig geld van de overheid om voor voldoende mensen, middelen en technische infrastructuur te zorgen. Een andere opmerkelijk conclusies van de Raad is dat de samenwerking tussen de Kustwacht, de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM), meldkamers en ziekenhuizen onder de maat is. 'Dit leidt tot problemen in de uitvoering', aldus de Raad.

In een verklaring erkent de Kustwacht dat verbetering 'noodzakelijk' is. Volgens de organisatie zijn op basis van eigen waarnemingen al reorganisaties in gang gezet. 'De Kustwacht ziet de noodzaak voor nog meer vervolgacties en hoopt daarvoor de benodigde materiële en personele middelen te krijgen.'

Onderstaand filmpje werd door de Onderzoeksraad naar buiten gebracht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden