Coöperatie Laatste Wil biedt een interessante casus voor de strafrechter

De rechter moet bepalen of de Coöperatie Laatste Wil over de schreef gaat met haar zelfdodingspoeder.

Een dokter neemt een kijkje bij een patiënt Beeld anp

Op het eerste gezicht lijkt het een aantrekkelijk idee. Je wilt je lot in eigen hand nemen, juist als het om de dood gaat. Je wordt lid van de Coöperatie Laatste Wil. Dat kan vanaf je 18de. Na een half jaar krijg je informatie over een legaal verkrijgbaar conserveringsmiddel waarmee je, zonder tussenkomst van artsen of anderen, een eind aan je leven kunt maken op een moment dat je zelf kiest.

De Coöperatie beweert dat haar zelfmoordpoeder binnen een half uur leidt tot een zekere en zachte dood. Je krijgt hooguit een beetje hoofdpijn voordat je in coma raakt, maar daartegen kun je een pijnstiller innemen. Heel wat beter dus dan een touw om je nek of een plastic zak over je hoofd. En heel wat makkelijker dan met veel moeite illegaal middelen importeren uit het buitenland.

De voorstanders van zelfbeschikking zijn dan ook enthousiast over het wondermiddel van de Coöperatie. Zij zien geen morele en ook geen juridische bezwaren tegen het zelfmoordpoeder. Die zijn er wel.

Ook al noem je het 'zelfeuthanasie' of 'zelfbeschikking bij het levenseinde', het blijft zelfdoding. Of nog akeliger geformuleerd: zelfmoord. Dat begrip heeft niet voor niets een sterk negatieve lading. Wanneer we geconfronteerd worden met naasten die van plan zijn een eind aan hun leven te maken, is onze natuurlijke neiging om hen van dat voornemen af te praten. We hechten aan de waarde van het leven, ook bij tegenspoed.

Voor de gevallen waarin sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, beschikken we in Nederland over een euthanasiewet die betrokkenen en artsen waarborgen biedt om aan dat lijden een humaan einde te maken.

Zelfdoding is niet strafbaar. Maar een zelfmoordpoeder is tegelijkertijd ook een moordwapen. Je kunt er niet alleen jezelf, maar ook iemand anders mee om zeep helpen. Misbruik ligt altijd op de loer wanneer wapens zonder vergunning gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Hulp bij zelfdoding is wel strafbaar. Dat geldt voor het verstrekken van middelen of het helpen innemen. Of het aanprijzen van haar poeder door de Coöperatie ook strafbaar is, is een interessante casus voor de strafrechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden