Cool

Regen overal, ook in Soest, waar Peter R. de Vries gisteren de website van zijn Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang lanceerde - een mooi boeketje idealen trouwens....

De bijeenkomst speelde zich af ten kantore van de firma diede website heeft gebouwd, in een klein zaaltje met grijzevloerbedekking, zwarte klapstoeltjes, een ouderwetse dossierkasten een paar schilderijtjes van Herman Brood aan de muur. Ookwaren er broodjes kaas en ham, helaas allemaal met boter, zodater voor de partijleider niets te eten viel, want hij eet geenboter.

De Vries zag er ontspannen uit. Hij droeg een strak gesnedengrijs pak met een streepje, zwarte schoenen en een wit overhemdmet openstaand boord. Zijn grijze haar paste er perfect bij. Hijwas in gezelschap van een andere Peter, Schouten, de stafchef vande PRDV. Een mooie, militaire aanduiding.

Stafchef.

Peter Schouten is een oude vriend van De Vries, uit de tijddat de laatste nog hoofdredacteur van het blad Aktueel was.Schouten was daar de uitgever. Later verdiende hij goed geld inde 06-business, en weer later verhuisde hij naar Maleisië omdaar een serie telecom- en internetbedrijven op te zetten. Hijwerd moslim om met een Maleisische vrouw te kunnen trouwen. Hijis speciaal teruggekomen om zijn oude vriend bij te staan.

Voor 1 euro.

Schouten demonstreerde bij een groot scherm zenuwachtig hoede website in elkaar zit. Helder, overzichtelijk en interactief.Aanhangers van de nieuwe partij kunnen voortdurend overal hunmening over geven, en met iedereen in debat. Het is volgensSchouten de beste en meest interactieve website die er oppolitiek gebied bestaat. Het internet dat een revolutie heeftveroorzaakt in de communicatie, gaat nu hetzelfde doen in dedemocratie, jawel.

'Internet gaat in onze race naar Den Haag een cruciale rolspelen', zei De Vries even later zelf. 'Internet geeft iedereeneen stem. Je hoeft geen deskundige te zijn, iedereen telt. En deboodschap van de politicus drijft niet als een brief in een flesrond op de zee van de massa, maar die politicus krijgt nu echtefeedback.'

Hij koppelde hier een anekdote over Wim Kok aan vast; dieschijnt ooit de muis van een computer op het scherm te hebbengericht, als de afstandsbediening op een tv, in de hoop dat eriets zou gebeuren. Niet dus. 'Dat was zijn beeld van de modernetijd', glimlachte De Vries, niet eens superieur.

'Ik hou het kort vandaag', vervolgde hij, 'volgende weekmaandag komen we met ons programma naar buiten. Maar nu is hetmoment dat de sneeuwbal gaat rollen. De mars naar 2007 en DenHaag is begonnen.'

Grote woorden, maar De Vries heeft een wonderlijk soort rustover zich - cool, zou je bijna zeggen. De wat gedragen stijfheiddie hem in zijn eigen programma's weleens wat potsierlijks geeft,was gisteren ook afwezig; of hij voelt zich als een vis in hetwater, of hij heeft aan zijn presentatie gewerkt. Hij is zogewoon geworden dat het bijna aanstekelijk is.

Misschien komt het ook wel hierdoor: 'Het is niet zo dat alsdit avontuur niet lukt, ik kansloos in het leven sta.' Dat zegthij dan achteloos, maar met een kleine twinkeling in de ogen. Eenman die zichzelf kent, zijn beperkingen, en zijn kracht. Als hetniets wordt, heeft hij in ieder geval wat geleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden