Column

Coolness: ongrijpbaar, maar kan ook uit de lucht komen vallen

Robert van Gijssel
Dave Grohl spreekt zijn fans toe vanaf een brancard nadat hij van het podium dook en zijn been brak in Gothenburg. Beeld ANP
Dave Grohl spreekt zijn fans toe vanaf een brancard nadat hij van het podium dook en zijn been brak in Gothenburg.Beeld ANP

'Coolness', volgens een van de vele omschrijvingen in het webwoordenboek urban dictionary, is 'de moed hebben om te doen waar je in gelooft'. En uitstralen dat wát je doet het enige goede is, met een ijzige zelfverzekerdheid.

De coolste popster op aarde is natuurlijk Dave Grohl van de Foo Fighters. Dat zit hem niet alleen in de hartverwarmende goede daden die hij verricht en de oneliners die hij er op adhd-snelheid uitknalt, maar ook in de manier waarop Grohl heerst op het podium. Hij staat daar niet de rock dude uit te hangen. Grohl is daar Dave Grohl van de Foo Fighters omdat hij nu eenmaal niet anders kan zijn dan Dave Grohl van de Foo Fighters. Hij heeft geen pose maar een aangeboren awesomeness en die is meegenomen, in de popmuziek.

Jammer dat Pinkpop zich dit jaar niet kon spiegelen in de coolness van Grohl. Niet zo cool: Grohl koprolde afgelopen vrijdag voorover van een podium te Göteborg en moest het publiek toespreken vanaf een brancard. 'We komen terug', zei Grohl, en dat was natuurlijk wel weer behoorlijk awesome. Met een poot in het gips en de gitaar op schoot in een rolstoel maakte Grohl zijn set af. Cool, maar daar had Pinkpop niets aan, want de headliner van het festival belde af.

Ook iemand van wie lang werd beweerd dat hij vrij cool was: Pharrell Williams. Maar bij Williams is het koele er wel een beetje af. Waaraan dat ligt? Moeilijk een vinger achter te krijgen, maar het hebben van een wereldhit die is verworden tot oorwurm helpt niet. En dat die oorwurm opduikt in een eindeloze rij slechte reclameclips doet de X-factor van Williams ook geen goed.

Pharrell Williams op Pinkpop: 'Hello Amsterdam' Beeld anp
Pharrell Williams op Pinkpop: 'Hello Amsterdam'Beeld anp

Nog erger was de begroeting van Williams die Pinkpop te verwerken kreeg, nota bene bij het concert dat de show van de Foo Fighters deels verving. 'Hello Amsterdam', sprak Pharrell Williams tot Landgraaf. Hij is natuurlijk niet de eerste Amerikaanse popster die last heeft van topografische Gilles de la Tourette, maar toch: uncool.

En dan zag Pinkpop nog gitarist Slash, die ook lang voor cool is versleten. Maar ook onder dat imago loopt de temperatuur op. Slash lijkt inmiddels een parodie op die gitarist van Guns N' Roses, met die hoed en die toch wat versleten gitaarsolo's.

Het moest kennelijk allemaal zo zijn op Pinkpop. Want te midden van alle instortende koelheden beklom de zanger van John Coffey zijn publiek, liet zich op handen dragen, ving een bak bier uit de lucht en werd ineens 'cooler dan Dave Grohl', volgens een van de duizenden commentaren onder het miljoenen keren bekeken YouTube-filmpje. Coolness is misschien niet aan te meten en ongrijpbaar, maar David Achter de Molen plukte zijn geloofwaardigheid als rockheld zo uit de lucht en nam een teug van de eeuwige roem, in de vorm van een lauwe klats tweedehands pils.

Het allercoolst was Achter de Molens onderkoelde reactie, opgetekend door de website 3voor12: 'Je moet misschien toch een soort van liefde voor het bier hebben, misschien vindt het bier je dan vanzelf.' Dave Grohl, beware!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden