Controversiële vriend van Menem pleegt zelfmoord

De miljardair Alfredo Yabrán, vriend van de president en een van de machtigste ondernemers van Argentinië, heeft woensdag met een geweerschot een einde aan zijn leven gemaakt....

INEKE HOLTWIJK

Van onze correspondente

Ineke Holtwijk

RIO DE JANEIRO

De 52-jarige Yabrán, wiens erfenis op drie miljard dollar wordt geschat, werd in Argentinië gezien als het hoofd van een maffia die gelieerd is aan het regeringsapparaat maar waar niemand een vinger achter kon krijgen. Zijn naam was een synoniem voor corruptie.

Daarom was er een juichstemming op de beurs van Buenos Aires toen het bericht van zijn dood doorkwam. President Menem, die in de provincie was, keerde onmiddellijk terug naar de hoofstad en riep zijn naaste medewerkers bijeen voor overleg. Menem is Yabrán waar hij kon morele steun blijven gegeven. Zo werd de zakenman medio vorig jaar, toen hij al beschuldigd werd van de moord op de fotograaf, ontvangen in het regeringspaleis.

In 1994 noemde de toenmalige minister van economische zaken, Domingo Cavallo, de zakenman publiekelijk een maffiabaas. Rechters, ministers, parlementariërs deden wat Yabrán wilde, omdat hij hen betaalde, aldus Cavallo. Niemand had tot dan toe van Yabrán gehoord, maar sindsdien werd zijn naam automatisch genoemd bij ieder schandaal dat in de publiciteit kwam.

De fotograaf José Luis Cabezas van het weekblad Noticias, was de eerste die erin slaagde de duistere Yabrán te fotograferen. Cabezas werd vermoord door een ex-politieagent. Het onderzoek naar zijn dood is al meer dan een jaar een van de heetste politieke thema's. Afgelopen week bekende de echtgenote van de moordenaar dat Yabrán, zoals velen vermoedden, de opdrachtgever was geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden