Controversiële Mandelson Brits eurocommissaris

Premier Tony Blair heeft zijn mede-architect van New Labour, Peter Mandelson, voorgedragen als nieuwe Europees Commissaris voor Groot-Brittannië.

Van onze correspondent

De benoeming is hoogst controversieel, omdat Mandelson al tot twee keer toe werd gedwongen ontslag te nemen als minister na in opspraak te zijn gekomen wegens vermeende corruptie. Maar Blair vindt dat de even charismatische als omstreden Mandelson de juiste capaciteiten en het juiste netwerk heeft voor deze post. De Conservatieven kritiseerden gisteren de benoeming van Blairs 'eigen politieke vriend' . Partijvoorzitter Liam Fox zei dat hij te pro-Europees is en onvoldoende voor de Britse belangen zal vechten. 'En je moet je afvragen of iemand met zijn staat van dienst geschikt is voor een zo belangrijke rol.'

Mandelson - een uitgesproken pro-Europeaan - zei verheugd te zijn over deze benoeming. Hij ontkende dat een commissariaat in Brussel slechts zijn tweede keuze was en dat hij liever een ministerspost had gehad. Mandelson weet dat hij in eigen land vijanden heeft. 'Maar ik denk dat vriend en vijand erkennen dat ik een sterke vertegenwoordiger ben en dat het land zo iemand nodig heeft om de Britse positie in Europa te verstevigen.'

Mandelson staat voor een grote uitdaging. Hij zal in Brussel alleen staan, terwijl Groot-Brittannië nu nog twee vertegenwoordigers - Neil Kinnock en Chris Patten - heeft in de Europese Commissie.

Met de benoeming van Mandelson geeft Blair te kennen dat hij Groot-Brittannië tot het hart van Europa wil laten horen en blijft streven naar zowel goedkeuring van de grondwet als deelname aan de euro. Tegelijkertijd maakt hij duidelijk dat zijn machtspositie volledig intact is. Ondanks de Irak-oorlog kan de premier nog altijd zijn zin doordrijven met een controversiële benoeming.

Het enthousiasme in Brussel over Mandelson zal mogelijk minder groot zijn. Hij heeft niet de reputatie van een teamspeler. Onduidelijk is welke portefeuille hij zal krijgen. Hij zei gisteren al tevreden te zijn als hij de leiding zou krijgen over de paperclipafdeling, maar waarschijnlijk ambieert hij een zware economische post.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden