Controversieel

Ook in Nederland waren rond de première van Black Hawk Down protestgeluiden te horen. Bovenstaand citaat komt van een lid van de jongerentak van GroenLinks.

Pentagonpropaganda of een realistische weergave van het militaire interventiebeleid van de Verenigde Staten in het buitenland? Al voor de première van Black Hawk Down was de film, geproduceerd door actiespecialist Jerry Bruckheimer, controversieel. De producent (Pearl Harbor, Pirates of the Caribbean) en zijn regisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner) hadden de schijn tegen zich: ze lieten zich openlijk sponsoren door het Pentagon, dat twee gevechtshelikopters en ander wapentuig leverde, waarna hetzelfde Pentagon inspraak kreeg in het scenario. Zodoende kwam het als realistisch gepropagandeerde verslag van de mislukte Amerikaanse interventie in Mogadishu in 1993, waarbij achttien Amerikaanse commando's de dood vonden, bij voorbaat al in een walm van patriottisme te hangen. Daarnaast stootte het Amerikaanse perspectief een aantal protestgroepen tegen de borst. Daar valt wat voor te zeggen; geen enkel Somalisch personage wordt uitgediept, terwijl de Amerikanen als moedige mannen worden neergezet die tegen hun wil verzeild raken in een situatie waar geen van hen om heeft gevraagd. Daar staat echter tegenover dat Black Hawk Down in de verste verte niet als reclame voor oorlogsvoering kan worden beschouwd: het geweld, gefilmd in de rauwe, directe stijl van Saving Private Ryan, laat niets aan de verbeelding over. Oordeel zelf.

Black Hawk Down (Ridley Scott, 2001)

RTL 7, 23.15-02.05 uur.

Meet the Parents

(Jay Roach, 2000) Een jaar na Analyze This, waarin Robert De Niro als een Sopranos-achtig maffiafiguur op de sofa van een psychiater belandt, etaleerde De Niro opnieuw op geslaagde wijze zijn komische talent. Hij speelt de verrukkelijk stugge schoonvader van Ben Stiller, een neuroot die zich een film lang geen houding weet te geven tegenover de familie van zijn geliefde. Daarna ging het mis. Meet the Parents kreeg met Meet the Fockers (2004) en Meet the Parents: Little Fockers (2010) twee onvoorstelbaar gezapige vervolgen, beiden opnieuw met De Niro, die voor zijn rol, dat wel, een fortuin ontving. Mocht u het toch zelf willen proberen: het eerste vervolg is vanavond direct na afloop van Meet the Parents te zien.

RTL 5, 20.30-22.40 uur.

Fair Game

(Doug Liman, 2010) Politieke thriller naar de memoires van voormalig CIA-agente Valerie Plame, die in Irak informatie verzamelde over Saddam Husseins vermeende kernwapenprogramma. Haar man, voormalig ambassadeur Joseph Wilson, zocht in Niger naar sporen van uraniumhandel met Irak. Wanneer Plame (Naomi Watts, flink op dreef) ook een CIA-agente blijkt te zijn, stijgt Fair Game vooral door het sterke acteerwerk van Watts en tegenspeler Sean Penn boven de middelmaat uit. Niet te verwarren met het gelijknamige, bespottelijke Cindy Crawford-vehikel uit 1995.

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Ladder 49

(Jay Russell, 2004) Onderhoudend brandweerdrama met Joaquin Phoenix als heldhaftige brandweerman die bij een reddingsactie wordt overmand door de vlammen en het puin. In afwachting van de hulpverleners ziet hij zijn leven aan zich voorbijtrekken; dat stond in het teken van zijn werk, waarbij zijn gezinsleven nogal eens het onderspit moest delven. John Travolta speelt zijn aandoenlijke chef, het gebrek aan verrassingen zorgt in dit geval juist voor een aangenaam ouderwets heldensfeertje.

BBC 1, 00.05-1.55 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden