Controverse in Roemenië over fraude

Beschuldigingen van de oppositie over fraude op grote schaal bij de presidents- en parlementsverkiezingen van afgelopen zondag hebben in Roemenië een controverse teweeggebracht....

Traian Basescu, de presidentskandidaat van de oppositie-alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid (DA), stelde dinsdag op een persconferentie dat het Centrale Verkiezingsbureau (BEC) zo'n 100 duizend ongeldige stemmen op electronische wijze heeft toegeschreven aan premier Adrian Nastase, de presidentskandidaat van de regerende, meerendeels uit oud-communisten bestaande Sociaal-Democratische Partij (PSD). Tussen de 300 en 350 duizend kiezers hebben volgens Basescu meer dan één keer gestemd.

Conform de eindresultaten die het BEC gisteren bekend maakte, heeft Nastase zondag 40,9 procent van de stemmen behaald, tegen 33,9 voor Basescu. In de parlementsverkiezingen kreeg de PSD 36,9 procent van de stemmen tegen 31,5 voor de DA-alliantie. De oppositie eist de annulering van de verkiezingsresultaten.

Op een persconferentie dinsdag laat in de avond noemde de BEC-leiding die eis absurd. Bewijzen voor een electronische fraude ontbreken volgens het bureau. Nastase stelde gisteren dat fraude onmogelijk was. Een ander PSD-kopstuk beschuldigde Basescu ervan niet te kunnen verliezen en een crisis als die in de Oekraïne te willen uitlokken.

Basescu zelf ontkende op een Oekraïens scenario aan te sturen. Hij verklaarde geen oproep te doen aan kiezers de straat op te gaan en zei te zullen deelnemen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tussen hem en Nastase op 12 december.

De doorgaans betrouwbare Roemeense non-gouvernementele organisatie Pro-Democratia heeft gezegd in die tweede ronde geen waarnemers meer in te zetten uit protest tegen onregelmatigheden in de eerste. De organisatie heeft de electronische fraude niet onderschreven, maar wel melding gemaakt van kiezers die meer dan één keer hebben gestemd en van 'electoraal toerisme' op grote schaal. Roemenen hadden slechts een geplastificeerde identiteitskaart nodig om op een andere plek te stemmen dan waar zij geregistreerd stonden. Na het uitbrengen van een stem werd op die identiteitskaart slechts een klein stickertje geplakt. Dat kon gemakkelijk worden verwijderd, waarna de kaart opnieuw kon worden gebruikt in een ander stembureau.

De Europese Commissie liet gisteren weten dat het de beschuldigingen van fraude in de gaten houdt, om zich ervan te kunnen vergewissen dat Roemenië voldoet aan de voorwaarden voor toetreding tot de Europese Unie. De afrondende gesprekken over het lidmaatschap van Roemenië staan deze maand op de agenda.

'We kijken naar de inhoud van de aantijgingen, en bezien die ook in het licht van de criteria tot toetreding,' zei een woordvoerder van de EU. Een goed functionerende democratie is een van de voorwaarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden