Controle rookverbod 'blufpoker van Klink'

Minister Klink zegt de controle op het rookverbod in kleine cafés te hebben hervat, maar de kasteleins merken er niks van.

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

De Tilburgse horeca-uitbater Wichard Taks, voorzitter van een landelijke belangenvereniging van kroegbazen, zegt geen enkel bericht te hebben gekregen van een collega die weer is gecontroleerd.

Uitspraken

‘Blufpoker van Klink’, zegt Taks over de bevestiging van het ministerie van VWS dat de controles zijn hervat, nu de Hoge Raad twee weken geleden een voor Klink gunstige uitspraak deed. Volgens het hoogste rechtscollege is het rookverbod ook rechtsgeldig voor cafés zonder personeel. De Hoge Raad vernietigde daarmee uitspraken van twee gerechtshoven.

Ook Ton Wurtz van de stichting Red de Kleine Horecaondernemer heeft de afgelopen week van geen enkele kroegbaas vernomen dat er weer op het rookverbod wordt gecontroleerd. ‘Het is allemaal voor de tribune’, taxeert hij het beleid van Klink. Volgens Wurtz zou de minister er ook erg onverstandig aan doen om de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) weer te laten controleren, nu waarschijnlijk volgende maand het zoveelste juridische gevecht over het rookverbod wordt uitgevochten, ditmaal bij het Gerechtshof in Arnhem.

Wurtz: ‘Stel dat dat hof ons verweer tegen het rookverbod omarmt en Klink ondertussen allerlei kleine cafés heeft beboet. Dan wacht de minister ook nog eens een aansprakelijkheidsclaim.’

Opgeschort

De controle van kleine cafés werd vorig najaar door Klink opgeschort omdat gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden beboete caféhouders in het gelijk stelden in hun strijd tegen het rookverbod. Na de uitspraak van de Hoge Raad zei Klink dat de naleving van het rookverbod ‘op gepaste manier zal worden gehandhaafd’.

Volgens een woordvoerster van Klink is hij niet bang dat de hervatting van controles het ministerie op claims kan komen te staan. ‘De uitspraak van de Hoge Raad is duidelijk. Er is een wettelijke grondslag voor het verbod. Wij zijn zelfs verplicht handhavend op te treden.’

Wichard Taks: ‘Laat ze maar komen. We laten de boetes voorkomen, en die zaken worden voorlopig niet behandeld.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden