Controle op risico's bij Fortis 'uniek'

Fortis beschikt 'als enige financiële groep in de Benelux' over centrale controle op de risico's van bank- én verzekeringspoot. Toch kwam de snelle ondergang van de Amerikaanse energiereus als 'een donderslag bij heldere hemel' voor de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar....

Dat zei Fortis-topman Anton van Rossum woensdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De daling van het bedrijfsresultaat met 4 procent noemde hij 'bevredigend' gezien de slechte omstandigheden in 2001. Voor een winstvoorspelling voor dit jaar vond Van Rossum het nog 'te vroeg'. Op de beurs daalde het aandeel Fortis gisteren met 1,12 procent.

Fortis kreeg de laatste maanden veel kritiek, omdat zij de markt te laat en te spaarzaam zou hebben geïnformeerd over de gevolgen voor haar resultaten van de Enron-crisis. Rivaal ING werd door haar bankiers al ruim een jaar geleden gewaarschuwd voor Enron, lang voordat dit bedrijf failliet ging. Dat bankroet leidde tot grote stroppen bij banken en verzekeraars, onder meer op de bedrijfsobligaties van Enron.

'Door toedoen van Enron heeft Fortis dertig miljoen euro verloren op een portefeuille bedrijfsobligaties van negen miljard euro', zo relativeerde Van Rossum. 'Alleen de snelheid waarmee Enron omviel heeft ons verrast - iedereen trouwens. In november waren de Enron-obligaties nog investment grade, dertig dagen later waren het junkbonds.'

Volgens hem mankeert er niets aan de interne informatiesystemen van Fortis. 'Wij beschikken over centrale controle op de financiële risico's van de bank- en verzekeringstak. Dat systeem draait al sinds 2000, en wij zijn de enige financiële groep in de Benelux die zoiets heeft.'

Zowel de bank als de verzekeraar Fortis werd vorig jaar minder winstgevend. Ook werd de bankpoot in 2001 voor het tweede achtereenvolgende jaar minder efficiënt: de kosten stegen harder dan de inkomsten. Volgens de Fortis-top schuilt er echter een andere boodschap in de duizelingwekkende cijferbrij van het concern, dat nog steeds werkt aan de integratie van Belgische en Nederlandse activiteiten.

De terugval in winstgevendheid kwam vooral door incidenten, zoals reorganisatiekosten en een extreem slecht beursjaar, zo stelde de financiële man Gilbert Mittler. 'Maar intussen kunnen zowel bank als verzekeraar toe met aanmerkelijk minder kapitaal.' Daardoor daalde het rendement op het vermogen van de Fortis-groep, een belangrijke prestatienorm, ondanks het moeilijke jaar met slechts één procentpunt tot 14 procent.

En ondanks de ongunstiger verhouding tussen kosten en baten verslaat Fortis Bank op dit punt nog steeds haar Benelux-rivalen. De zogenoemde efficiency ratio ligt op 66,6 procent, ruimschoots lager dan bij ING, ABN Amro en Rabobank. Deels, zo benadrukte Van Rossum, is dat goede cijfer te danken aan de samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse banktakken. Die leverde vorig jaar een voordeel op van 180 miljoen euro; zonder dat bedrag zou de efficiency ratio op 68,7 procent zijn uitgekomen.

Zo verging het ook de Nederlandse verzekertak. Goede samenwerking tussen ASR en Amev leverde vorig jaar een voordeel op van achttien miljoen euro. In 2004 moet dat 46 miljoen euro zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden