Controle exotische fauna faalt

De opsporing van uitheemse beschermde diersoorten in Nederland heeft ernstig te lijden van het verdwijnen van expertise bij het ministerie van LNV....

Dit blijkt uit stukken die in bezit zijn van de Volkskrant. De controleurs werken bij de Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie die verantwoordelijk is voor het opsporen van illegale handel in beschermde dier- en plantensoorten. De medewerkers zien de roulatie als een ‘strafexercitie’.

Nederland is volgende week gastland voor de CITES-conferentie. In het door 171 landen ondertekende CITES-verdrag zijn afspraken gemaakt over de handel in beschermde dieren en planten. Volgens deskundigen op het gebied van dierenopvang en -welzijn beschikten de controleurs over unieke expertise die niet in enkele jaren is op te bouwen.

‘Bedrijfstechnisch gezien praat je over vernietiging van hoogwaardige kennis die internationaal nog altijd zeer wordt gewaardeerd’, zegt Ad Bom, directeur van reptielenzoo Iguana in Vlissingen. Andere deskundigen zijn dezelfde mening toegedaan. Bom: ‘De controleurs moeten vele unieke diersoorten als slangen, hagedissen, krokodillen, schildpadden en vogelsoorten als ook koralen, en de producten daarvan, uit elkaar kunnen houden. Om redelijk te kunnen functioneren heb je behalve veel kennis ook zeer veel praktijkervaring nodig.’

Elies Arps van het Wereld Natuur Fonds noemt het ‘onacceptabel’ dat de AID sinds de roulatie van de controleurs niet heeft aangegeven hoe de verloren expertise wordt vervangen. Het WNF brengt vandaag een rapport uit waarin aanbevelingen worden gedaan over de CITES-expertise.

Volgens het ministerie hebben de nieuwe controleurs de afgelopen twee jaar voldoende ervaring opgedaan en is sprake van spreiding van kennis over meerdere opsporingsdiensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden