Contrasten vallen wel wat groot uit in het Goffertpark

'Wat een geweldig land is dit toch!' zegt de jonge Brit Jamie Cullum tussen twee vederlichte jazzliedjes door tegen het volk dat zich in het Nijmeegse Goffertpark wentelt in de brandende zomerzon....

Menno Pot

Zo kun je het ook bekijken, maar het is een wat al te feestelijke interpretatie van het affiche van Rockin' Park, het festival dat organisator Mojo Concerts uit de grond stampte om alsnog de bands een podium te bieden die in mei niet naar Pinkpop wilden komen. Toen konden ze een bezoek aan Landgraaf niet combineren met een ander groot Europees festival. Dit weekeinde kon dat wel (Glastonbury in Engeland) en hup, daar kwamen ze: Keane, Queens Of The Stone Age en afsluiter R.E.M. Ze lokten het publiek naar Nijmegen dat Pinkpop graag had willen verwelkomen: zo'n 40 duizend toeschouwers, ruwweg tweemaal zo veel als naar Pinkpop.

Niettemin was het ook voor die 40 duizend ruimdenkende Nederlanders een tikje vreemd om Nine Inch Nails (gitzwarte industrial metal) en Jamie Cullum (mierzoete jazzpop) samen op een affiche te zien staan. Het zal moeilijk zijn iemand te vinden die van beide optredens heeft genoten. Diversiteit is prachtig, maar de tegenstelling was nu zo groot dat Rockin' Park er een wat richtingloos festival van werd. Cullum is een getalenteerd manneke, maar hij heeft op een popfestival vol alternatieve acts niets te zoeken. Zijn album is eerder een leuk moederdagcadeau.

Wat te denken van Lenny Kravitz, één van de headliners? Zijn band rolt moeiteloos een pakkende groove uit, maar horen Kravitz' belegen 'gouwe ouwen' wel over de weide van een eigentijds popfestival te galmen? De bombastische apotheose van zijn optreden riep vooral gêne op.

Er was ook genoeg moois te horen. Neem de Zeeuwse gitaarband Racoon, die het spits afbeet met een reeks melodieuze, knap geschreven gitaarsongs. Racoon kon het hoofdpodium makkelijk aan. Hetzelfde gold trouwens voor het Tilburgse Krezip, en dan met name zangeres Jacqueline Govaert, één van de grootste podiumtalenten van Nederland.

Hoe goed de Nederlandse afvaardiging ook voor de dag kwam, de belangrijkste hoogtepunten werden verzorgd door Amerikanen: het optreden van Queens Of The Stone Age was hecht, overdonderend en gruizig als altijd en het New Yorkse Interpol stal op het tentpodium de show met superieur uitgevoerde, galmende dansrock in de lijn van Joy Division.

De volgende band van het kaliber Interpol zou wel eens The Departure uit Engeland kunnen worden. De groep is hier nog amper bekend en speelde voor een handjevol toeschouwers op het kleine zijpodium, waar eerder de Britse band Feeder niet boven het geluid van het hoofdpodium uitkwam.

Grappig detail: de broek van de Departure-zanger zat nog onder de modder uit Glastonbury, waar de campinggasten dit weekeinde door stortregens werden weggespoeld. In Nijmegen kleurde de zon het gras geel en de ontblote bovenlijven rosbiefrood. Alleen al daarom was het goed toeven in het Goffertpark, misschien wel het mooiste festivalterrein van Nederland. Toch valt te hopen dat de betere Rockin' Park-acts voortaan weer gewoon op Pinkpop terecht kunnen. Dan mag Lenny Kravitz naar Arrow Classic Rock en Jamie Cullum naar de TV Show van Ivo Niehe, en is iedereen blij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden