Continentale breuk

Zo'n scheiding hors categorie als die van Cruise en Holmes heeft vérstekkende gevolgen voor de gehele wereld, als je de internationale kranten mag geloven. Sterrendeskundige Aaf Brandt Corstius vat het voor u samen.

AAF BRANDT CORSTIUS

In de weken na de aangekondigde scheiding van Tom Cruise en Katie Holmes stonden de Amerikaanse en Britse kranten vol beschouwingen over de gevolgen van dit alles - ook de serieuze kranten en ook beschouwingen die over meer gingen dan de heerlijke nieuwste roddels. (Zoals, om toch maar even wat heerlijke roddels te noemen: alledrie Toms ex-vrouwen waren 33 toen ze van hem gingen scheiden! En hij hertrouwt steeds met een vrouw die exact 11 jaar jonger is dan haar voorgangster! En: dochter Suri moest van Tom op Scientologybootcamp! En Tom verbood Katie hakken te dragen!)

Scheiden is lijden, maar als sómmige stellen scheiden, heeft dat gevolgen voor meer dan het gezin alleen: voor een gehele religieuze stroming, bijvoorbeeld. Of voor het internationale medialandschap. Of de economische groei van een grote, Amerikaanse stad.

Wat voor wereldschokkende gevolgen de break-up van TomKat heeft - wij zetten het voor u op een rijtje. Het behelst aanzienlijk meer dan een strijd om het co-ouderschap en de verdeling van wat luxevilla's.

Wat zijn de gevolgen van de scheiding van TomKat...

... voor de internationale media?

Zoals werd uitgelegd in de Sunday Telegraph zijn bij Hollywood-scheidingen altijd drie partijen betrokken: hij, zij, en de publieke opinie. Wat de media over de scheidende sterren schrijven, is minstens zo belangrijk als wat de rechter uiteindelijk zegt.

Sterren hebben een imago te bewaken, en, zoals de Telegraph het stelt: 'De ex-echgenote kan de rechter er misschien van overtuigen dat je een gemene, dronken flirt bent, maar als je pr-team je weet te verkopen als een heilige, heb je niets te vrezen.'

Daarom zijn Hollywoodkoppels tijdens hun scheidingen altijd zo scheutig met de ongezellige persoonlijke details: ze willen hun exen niet alleen afknijpen tot de laatste cent, ze willen ook dat de ex in Hollywood nooit meer een rol krijgt aangeboden vanwege een ongunstige reputatie.

Voor de media alleen maar fijn en voor ons, mediaconsumenten, ook. Om precies deze reden kwamen we bij eerdere scheidingen al aan de saillante informatie dat Michael Douglas een 'chronische seksverslaafde' is (althans, volgens zijn ex) en Mel Gibson een racist, een dronkenlap en een vreemdganger (althans, volgens zijn ex. En nog wat mensen). En daar lezen we graag over.

In het geval van Cruise en Holmes is er nog meer te smullen voor journalisten, omdat Cruise nu eenmaal een erkend krankzinnige is. Zo komen er naar aanleiding van de scheiding verhalen los die niets met zijn relatie te maken hebben, maar toch niet te versmaden zijn. Dat hij al zijn vrienden een kunststof plakkaat cadeau heeft gedaan waarop de lessen van Scientology staan, bijvoorbeeld. Of dat Katie en Toms appartement in Manhattan volhangt met foto's van Robert Mapplethorpe, die beroemd was om zijn homo-erotische fotografie, waaruit, appeltje eitje, ook weer de aloude vraag opkomt of Tom niet toevallig homo is. Zo kunnen de roddel- en serieuzere bladen nog zeker een jaar voort.

... voor de Scientologykerk?

Die gaat het moeilijk krijgen. Tom Cruise is, en dat is altijd door de kerk beaamd, de tweede man van Scientology. De eerste man is David Miscavige, Toms beste vriend. Miscavige was Toms getuige bij zijn huwelijk in een Italiaans Renaissancepaleis, zes jaar geleden. Tja.

Tom Cruise ís Scientology en Tom heeft het nu moeilijk. Sterker nog: iedereen gaat ervanuit dat Katie van Tom wil scheiden omdat hij zo diep in Scientology zit - en zij daar niets meer mee te maken wil hebben. Een pr-probleem voor een kerk die zich altijd met sterren heeft geassocieerd om meer publiciteit te krijgen.

Het is vrijwel zeker dat Katie zich gaat afscheiden van de kerk (of de sekte, zoals hij in Engeland aangemerkt staat). 'Ze moet het er eng hebben gevonden', zegt een voormalig Scientologylid, geïnterviewd door The Daily Beast, de site van Newsweek. 'Ze is een keurig katholiek meisje, dus je moet je voorstellen hoe het voor haar was toen zij in de doctrine van Hubbard [de oprichter van Scientology red.] las, waarin hij zei dat Christus niet heeft bestaan of een buitenaards wezen was!'

Een ander voormalig en woedend lid - Scientology heeft veel woedende ex-leden - heeft wat advies voor de kerk: 'Ze moeten zich vooral niet met Katie Holmes bemoeien, want als ze dat doen, zal zij álles naar buiten brengen - Toms woedeaanvallen, zijn bromance met Miscavige - het zal allemaal in de pers komen. Gast, ze mocht niet eens hoge hakken dragen!'

The Guardian meldt dat de leiders van Scientology bang zijn voor de hausse aan publiciteit die deze openbare scheiding met zich meebrengt. Marty Rathbun, ook een ex-lid, zegt in de krant dat de scheiding 'de grootste nachtmerrie in de geschiedenis van de Church of Scientology' zal worden.

Met Tom en Katie en hun bizarre geloof in de volle aandacht worden alle andere nieuwtjes en complottheorieën rond Scientology ook maar weer opgerakeld. Zo is de echtgenote van Miscavige, Kelly Miscavige, de vrouw die Katie Holmes ooit aan Tom Cruise heeft voorgesteld, al vijf jaar nergens gesignaleerd en denken velen dat de kerk haar heeft 'doen verdwijnen'.

Het zijn niet alleen duistere verdachtmakingen die naar boven komen. Ook wordt er weer geschreven over de doctrine van Scientology zelf, want die is minstens even sinister en krankzinnig.

Zo wijdt Hadley Freeman, celebrityspecialist van The Guardian, een halve column aan het idee binnen Scientology dat sommige mensen andere godsdiensten aanhangen doordat 'hun zielen 75 biljoen jaar geleden zijn gebrainwasht omdat ze 36 dagen lang werden gedwongen om naar een superkolossale 3D-film te kijken.'

Geen goede pr.

...voor de lokale economie van Hollywood en omstreken?

Niet gering. Ten eerste is Tom Cruise de bestbetaalde acteur van Amerika; hij grossiert per jaar 70 miljoen; dat is bijna twee keer zoveel als zijn best betaalde collega's: Leonardo diCaprio en Adam Sandler (van de laatste hebben wij in Nederland amper gehoord, maar die is in Amerika dus de helft zo succesvol als Tom Cruise en dat is heel succesvol).

In Hollywood en omstreken zullen de makelaars merken dat het hun zaken geen kwaad doet. Zoals John Nelson, een beroemde makelaar uit Los Angeles aan de Telegraph vertelde, kun je als makelaar een hoop geld verdienen aan een multimiljoenen verdienend scheidend stel. De ex-vrouw krijgt een nieuw huis, de man moet ook een nieuw huis, want zijn nieuwe vriendin wil niet in het oude wonen, de advocaat van de ex-vrouw verdient zoveel geld aan de zaak dat hij ook een nieuw huis kan kopen. 'Als je geluk hebt, verkoop je er zo vier of vijf huizen mee.'

Er wordt ook flink wat werkgelegenheid gecreëerd door een scheiding van deze schaal. Tenslotte zullen Tom en Katie ieder een flink legertje advocaten, persofficeren, lobbyisten, stylisten en imago-opvijzelaars moeten inhuren. Katie is er al mee begonnen door een nieuwe persagent in te schakelen. Volgens velen een teken dat dit een lekker vuile scheiding gaat worden.

... voor de carrière van Tom Cruise?

Tom Cruise heeft net een flop gemaakt (Rock of Ages) en is net 50 geworden en precies tussen de première van die flop en zijn 50ste verjaardagsfeestje deed zijn vrouw hem de scheidingspapieren toekomen. Dan kun je nog zo'n flitsende lach en goedzittende lok hebben, maar het lijkt toch het begin van het einde, ook voor de best verdienende ster van Hollywood.

Ook hier hebben deskundigen hun licht over laten schijnen. The New York Times trok een parallel tussen Tom Cruise' carrière en een rol die hij in de aankomende film All You Need Is Kill speelt: die van een soldaat die tot het einde der tijden hetzelfde gevecht aanmoet met een stel buitenaardse wezens (een intens saai verhaal, lijkt het, maar het is vast ontzettend spannend). Tom Cruise gaat dit gevecht als filmster ook almaar aan, alleen is het dan het gevecht met zijn vele zelfgemaakte pr-fouten.

Ten eerste is er natuurlijk zijn belastende liaison met de Scientologykerk, dan was er de ronduit ongezellige scheiding van Nicole Kidman, vervolgens ging Tom de fout in door Brooke Shields in het openbaar aan te vallen omdat zij antidepressiva gebruikte, en dáárna sprong hij als een dolleman op en neer op de bank van Oprah omdat hij verliefd was geworden op Katie.

En toch, analyseert The New York Times, heeft dit hem geen enkel windei gelegd, sterker nog, nadat hij al deze misstappen in ongeveer een jaar had begaan, maakte hij Mission: Impossible III, een film die 47 miljoen dollar opbracht. Zoals de Times analyseert: 'Het publiek zal hem nog steeds accepteren als hij in films blijft spelen waarin hij dingen laat exploderen en van grote hoogten naar beneden springt.' Katie Holmes moet voor jaren de rechtszaal in, Scientology gaat ten onder, maar Tom blijft filmen. En verdienen. Met precies hetzelfde knappe hoofd dat hij in 1984 ook al had.

---------------

Stijlicoon(tje)

Katie Holmes en dochter Suri (6) staan in Amerika bekend als stijlicoon en stijlicoontje. Katie raakte via Tom bevriend met Victoria Beckham, die haar alles leerde over bobkapsels, kokerrokken en puntschoentjes. Suri werd op haar 3de al gefotografeerd in zilveren pumps met peeptoes. Hoge hakken dus: en die mocht Katie Holmes volgens alle geruchten niet dragen - óf omdat hakken niet mogen van Scientology, óf omdat Tom zo piepklein is. Feit is, schrijft site The Daily Beast: 'Met Holmes en Suri raakt Scientology twee serieuze stijliconen en een flinke portie ernstige Hollywoodglamour kwijt.' Alles wat Suri draagt, wordt overigens nauwgezet en geheel ironieloos gedocumenteerd op suricruisefashion.blogspot.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden