Content niet blij met 6 procent winstgroei

Sombere gezichten bij uitzendbureau Content. Terwijl concurrenten als Randstad en Unique-Goudsmit hun halfjaarwinsten zagen groeien met dubbele cijfers, publiceerde Content een magere winstgroei van 6 procent in de eerste zes maanden....

ANP

ANP

AMSTERDAM

Het nettoresultaat klom met vijfhonderdduizend gulden tot 7,1 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat ging nauwelijks omhoog naar 10,1 miljoen gulden, een plus van 2 procent. De groei in de eerste zes maanden van 1997 werd vooral gedrukt door een te laag aanbod aan uitzendkrachten, waardoor het uitzendbureau te weinig mensen kon plaatsen. Die krapte op de arbeidsmarkt was voelbaar in de grote steden.

Om minder afhankelijk te zijn van vraag en aanbod wil Content minimaal duizend mensen in vaste dienst nemen. 'Die bieden we een contract voor bepaalde tijd aan. Ze werken dan bij ons voor een periode van 1 tot 3 jaar', verklaart directeur J. Gerlach die in februari Content verlaat om naar het buitenland te gaan.

Gerlach die vier jaar bij Content heeft gewerkt, is ondanks de lage groei niet teleurgesteld. 'We hebben marktaandeel verloren, maar dat komt omdat we geen prijsvechter zijn. Ik ben zeker niet teleurgesteld. Content heeft een duidelijke keuze gemaakt om niet met de volumegroei mee te gaan.' Gerlach tekent aan dat Content ook geen landelijke dekking heeft en daardoor omzet mist.

Over de eerste zes maanden publiceerde Content een omzet die daalde van 180,6 miljoen gulden naar 179,4 miljoen gulden. Echt florissant zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar niet. De omzet gaat door een tekort aan uitzendkrachten verder omlaag. Het resultaat voor heel 1997 laat slechts een geringe groei van tussen de 2 tot 4 procent zien.

Vorig jaar noteerde Content nog een winstgoei van 22 procent. In dat goede jaar besloot grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter S. Toth haar belang van 50 procent terug te brengen tot minder dan 20 procent. Beleggers wantrouwden de verkoop. De transactie zou een teken kunnen zijn voor toekomstige tegenvallers. De koers stond lang onder druk.

Randstad, Unique-Goudsmit en Vedior hebben geen last gehad van tekorten en lage marges. Randstad noteerde een winstgroei van bijna 21 procent, terwijl de omzet met 17 procent omhoog ging. Unique zag haar winst én omzet met zelfs 30 procent stijgen. Vedior verraste de beleggers met een winstexplosie, waarbij het bedrijfsresultaat mede door een overname verdrievoudigde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden