Nieuws politiek italië

Conte krijgt van president mandaat Italiaanse regering te vormen

De beoogde premier van Italië, Guiseppe Conte, heeft woensdag van president Sergio Mattarella het mandaat gekregen om een regering samen te stellen. Hij zegt dat zijn regering de belangen van de gewone Italiaan wil behartigen, maar erkent ook dat het kabinet zijn Europese en internationale verplichtingen zal moeten nakomen.

Guiseppe Conte na zijn bezoek aan de Italiaanse president. Beeld EPA

Conte is door de protestpartij M5S (de Vijfsterrenbeweging) en de rechts-populistische Lega naar voren geschoven om een regering te leiden. De voormannen van deze partijen wilden eigenlijk allebei zelf premier worden, maar kwamen overeen een derde persoon aan te wijzen. Conte, tot voor kort een onbekende advocaat, was waarschijnlijk een van de weinige kandidaten die beide partijen, en ook president Mattarella, tevreden kon stellen.

Guiseppe Conte woensdag in Rome. Beeld EPA

Het vormen van een nieuwe Italiaanse regering verloopt moeizaam. De Vijfsterrenbeweging en Lega wonnen tweeënhalve maand geleden de verkiezingen, maar het duurde weken voordat de partijen met een regeringsprogramma kwamen en een premier konden aanwijzen. ‘Ik zal de advocaat zijn die het Italiaanse volk verdedigt’, zei Conte na zijn bezoek aan de president tegen verslaggevers.

Koude rillingen

Met hun kritiek op de Europese consensus bezorgen de twee Italiaanse kandidaat-regeringspartijen beleggers, Brussel en de Europese Centrale Bank koude rillingen. De Vijfsterrenbeweging is overtuigd eurosceptisch en de Lega fel anti-immigratie. Een van de voornemens is om de belasting fors te verlagen, terwijl Italië kampt met een van de hoogste staatsschulden binnen de EU. Ze willen ook de Europese regelgeving rond de monetaire unie aanpakken en de immigratie een halt toeroepen.

De jurist zal nu een ministersploeg gaan samenstellen. Als Mattarella daar zijn goedkeuring aan geeft, kan de nieuwe regering worden beëdigd. Daarna moet ook nog een vertrouwensstemming plaatsvinden in het parlement.

Hoofdonderwerpen uit het akkoord

Regeerakkoord Italië is rond, en dit zijn de drie hoofdonderwerpen: economie, Europa en immigratie.

Dankzij Italië is Europees crisisspook terug van nooit weggeweest

Met hun kritiek op de Europese consensus bezorgen de twee Italiaanse kandidaat-regeringspartijen beleggers, Brussel en de Europese Centrale Bankkoude rillingen.

Wie is Guiseppe Conte, de onbekende premier van Italië?

Een grote onbekende, ‘zonder enig benul van politiek’, moet de misschien wel vreemdste regeringscoalitie uit de Italiaanse geschiedenis gaan leiden.

Sergio Mattarella: mastodont met eigen kompas voor Italiaanse politiek

Italië’s president wordt niet gekozen en is meestal minder bekend dan de premiers. Het is een vooral ceremoniële functie, met meer invloed dan je zou verwachten. President Mattarella speelt zijn rol met verve. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.