Containerplas

'Is dit nu de verfraaiing van het straatbeeld?' De vraag aan Niche is retorisch. Hij wordt gesteld bij een ondergrondse afvalcontainer, onder meer geplaatst in Amsterdam....

PETER VAN DEN BERG

De zuil, waardoor het vuilnis verdwijnt in de container, is een eiland in een plas van circa anderhalve meter omtrek. Wie glas, papier, gft of 'normaal' afval wil deponeren, loopt gegarandeerd natte voeten op.

Niche trok er met een duimstok op uit en noteerde de waterstanden. Blasiusstraat + 4 centimeter, Camperstraat + 3,5, Boerhaaveplein + 5 en tot slot Derde Oosterparkstraat + 4. De plassen hebben als bijkomend nadeel dat ze zwerfafval aantrekken. Restanten van paraplu's, lege blikjes en reclamedrukwerk.

Mario Weij, hoofdopzichter Huisvuilinzameling in Amsterdam, kan zich de irritatie wel voorstellen. 'De plateaus zouden eerst bestraat worden met tegels, maar die wegen 130 kilo extra. Er is nu gekozen voor granulaat, een soort rubber. Daarmee wordt het plateau tot straatniveau geëgaliseerd.'

Bammens in Maarssen levert de containers aan Den Helder, Arnhem, Maastricht, Rotterdam en Heemstede. Herman Beerding, commercieel projectleider, verzekert dat er een 'schitterende granulaatplaat' om de afvalzuilen komt te liggen.

Schitterend? In Amsterdam?

Tenminste één persoon zal de drooglegging betreuren. De man die deze week zijn schoen wilde reinigen na een glijbeurt in het afval van een stronthond. Daarvoor koos hij de containerplas.

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden