Contador moet wel gestraft worden voor positieve test

amsterdam De veelbelovende carrière van Alberto Contador lijkt voor het eerst serieus in het geding. De 27-jarige Spanjaard is voorlopig geschorst door de internationale wielerunie UCI na een positieve dopingcontrole in de Tour de France....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Op de tweede rustdag in Pau werd bij de renner een minieme hoeveelheid clenbuterol in zijn urine aangetroffen. De stof staat op de lijst van verboden middelen van het antidopingagentschap WADA en heeft onder meer een spierversterkende werking.

Omdat zowel de A- als de B-staal hetzelfde resultaat uitwees, is er sprake van een overtreding van de dopingreglementen. Contador is daardoor voor onbepaalde tijd geschorst, hoewel hij zijn seizoen na de Tour al had beëindigd. De schorsing is een standaardmaatregel van de UCI nadat een renner positief is bevonden op een middel van de categorie waartoe clenbuterol behoort.

Zijn derde Tourzege mag Contador voorlopig behouden. Of hij voor langere tijd wordt gestraft, hangt af van het onderzoek dat de UCI uitvoert en het bewijsmateriaal dat de 27-jarige renner aandraagt om zijn onschuld te bepleiten. Hij heeft daarvoor de hulp ingeschakeld van de Nederlandse wetenschapper Douwe de Boer.

Contador zegt het slachtoffer te zijn geworden van verkeerd voedsel. Een stuk vlees dat hij daags voor én op de rustdag at, zou besmet zijn met clenbuterol. Dit zou verklaren waarom slechts een minieme concentratie van de stof in zijn lichaam werd gevonden. Bij zo’n kleine hoeveelheid zou Contador naar eigen zeggen nooit baat hebben gehad.

De positieve controle noemt hij ‘een duidelijke fout’. ‘Het systeem is zeer twijfelachtig en moet worden veranderd. Ik kan niet leven met het idee van een mogelijke straf’, zei hij donderdag op een persconferentie in zijn woonplaats Pinto.

Hoewel velen zich van commentaar onthielden, geeft niet iedereen hem het voordeel van de twijfel. Bjarne Riis, komend jaar zijn ploegleider, zei dat hij maar beter kon zwijgen over wat hij Contador telefonisch te verstaan had gegeven. Dopingexpert Rasmus Damsgaard noemde de verklaring van het besmette vlees ‘onzinnig’ en vermoedt dat Contador bij een verboden bloedtransfusie de stof in zijn lijf heeft gekregen.

Contador is nu voor het eerst positief bevonden en heeft officieel de dopingregels overtreden. Die bepalen dat een renner zelf verantwoordelijk is voor de stoffen die in zijn lichaam terechtkomen. ‘Het gaat om een kleine hoeveelheid. Maar positief is positief’, zegt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit.

Volgens Ram zal Contador zeker worden gestraft. De dopingregels staan slechts in zeer uitzonderlijke gevallen toe dat een renner wordt vrijgepleit na de vondst van een verboden stof in zijn lichaam. De sporter moet bijvoorbeeld onder dwang doping hebben gebruikt.

Daarvan is in het geval van Contador geen sprake. ‘Er kan nu niet anders dan worden gestraft’, zei David Howman, de baas van het wereldantidopingagentschap WADA, gisteren tegen het persbureau AP.

Voor het schenden van de dopingregels staat doorgaans een schorsing van twee jaar. Het is echter lang niet zeker dat Contador zo lang zal worden gestraft. Als hij erin slaagt zijn onschuld aan te tonen, heeft hij volgens Ram een gerede kans op strafvermindering. ‘Het probleem is alleen: hoe ga je bewijzen dat de stof daadwerkelijk in dat vlees zat?’

Contador werd 24 augustus op de hoogte gebracht van de testresultaten. Het laboratorium in Keulen voerde voor het eerst de controles van de Tour uit. Twee dagen later sprak de renner er met vertegenwoordigers van de UCI over. Die zouden hem hebben verteld dat de clenbuterol door besmet voedsel in zijn lichaam was beland, zei Contador gisteren.

Ram noemt die uitspraak opmerkelijk. Het is, zegt hij, de taak van de UCI informatie te leveren aan de tuchtcommissie die zo een zaak tegen Contador kan beginnen, niet om te oordelen waarom een renner positief is bevonden. Hij vermoedt dat de UCI zelf in het gedrang komt door het nieuws. ‘Ze hebben de regels zo aangescherpt dat ze een tuchtprocedure moeten beginnen tegen Contador en hem ook moesten schorsen. Ze bevinden zich in een positie waarin ze zich niet op hun gemak voelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden