Contador heeft nu geen zin te wachten

Luxemburger Andy Schleck verspeelt na mechanischdefect zijn gele trui aan Spanjaard...

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

bagnères-de-luchon Waar was Fabian Cancellara toen Andy Schleck hem maandagmiddag nodig had om voor de tweede keer deze Tour de France de koers te neutraliseren? De geletruidrager vond dat de concurrentie in de vijftiende etappe, die werd gewonnen door Thomas Voeckler, opnieuw mededogen had moeten hebben met hem en had moeten wachten.

Twee kilometer onder de top van de Port de Balès had Schleck net de aanval ingezet. Vijftig meter was zijn voorsprong. De Luxemburger tilde zijn achterwerk op, ging op de trappers staan, zette nog eens aan en schakelde. Amper vijftien seconden duurde het avontuur voordat hij zijn voet aan de grond moest zetten door een afgelopen ketting. Twee pogingen had hij nodig om zijn fiets weer aan de praat te krijgen.

En weg was Alberto Contador.

Het leek een beginnersfout: een renner die op de trappers staat, schakelt beter niet, ook niet met de hypermoderne technieken van tegenwoordig. Schleck repte met geen woord over de schuldvraag van de pech. ‘Ik weet niet precies wat er gebeurde.’

Zijn ogen spuwden vuur toen hij Bagnères-de-Luchon bereikte, 39 seconden later dan Alberto Contador, die de gele trui zonder gewetensbezwaren overnam van Schleck. Zelfs het boegeroep van het Franse publiek bracht de Spanjaard niet van zijn stuk. ‘Er zijn mensen die het begrijpen, er zijn mensen die het niet begrijpen. Dat het een polemiek zou creëren, had ik wel verwacht.’

De Spanjaard stoof zijn rivaal voorbij toen die stilviel in de klim, zonder zich te realiseren wat er precies gaande was. Of zonder zich dat te willen realiseren. Hij hield zich aan de finish in elk geval van de domme.

Hij zag nooit dat Schleck stil had gestaan, vertelde Contador. Hij wist niet van de problemen. En toen hij dat via zijn communicatieapparatuur doorkreeg, was hij al in de aanval. ‘Het was niet mogelijk zoiets te doen als in Spa. Dit was een andere situatie. En ach, dertig seconden meer of minder bepalen in deze fase van de race niet over wie de Tour wint.’

In de Ardennen verordonneerde Contador zijn ploegmaats te benen stil te houden nadat Schleck door een zware valpartij op achterstand was geraakt. Fabian Cancellara, ploegmaat van Schleck en op dat moment geletruidrager, nam daar de rol van patron op zich en neutraliseerde de wedstrijd. De Luxemburger kon terugkomen in de groep van de favorieten.

Het kwam Cancellara en vooral de renners die weigerden van de situatie te profiteren op veel kritiek te staan. Een van hen was Denis Mentsjov, die zich bij Rabobankploegleider Adri van Houwelingen moest verantwoorden voor zijn lethargische houding.

In een koerssituatie wordt vallen anders gewogen dan mechanische pech. Toen Lance Armstrong en Iban Mayo in 2003 onderuit gingen op weg naar Luz Ardiden, wachtte Jan Ullrich op zijn concurrenten. Ullrich was niet vergeten dat Armstrong twee jaar eerder hetzelfde had gedaan toen hij in de afdaling van de Peyresourde uit de bocht was gevlogen.

Mentsjov was in de vijftiende etappe een van de renners die samen met Samuel Sanchez het gezelschap van Contador zocht en vond. Het trio had een gemeenschappelijk belang in de 21 kilometer lange afdaling naar de finish. Al dagen wordt gespeculeerd wie de beste klimmer is van het duel Schleck-Contador, en wie de beste tijdrijder. Uiteindelijk ging het maandag vooral om durf en een vaste hand in de afdaling. Het was jammer dat het niet langer het man-tegen-mangevecht van de laatste dagen was. Contador profiteerde optimaal van de aanwezigheid van Samuel Sanchez. Sanchez is op z’n best als de weg naar beneden loopt.

Schleck kon alleen terugvallen op Jürgen van den Broeck, maar de Belg was al eens gelost en aan het eind van zijn krachten. En zijn ploeg had de Luxemburger al uitgeknepen. Saxo Bank zette Schleck af op de gewenste plek. Alleen verontrustte dat Contador geen moment. ‘Ik was blij met zijn aanval, hij heeft als geletruidrager zijn verantwoordelijkheid genomen’, vertelde die ijskoud.

Schleck zei zich de komende dagen te zullen revancheren. Vooral op Contador, bedoelde hij. Want had hij in diens positie gezeten, zou hij niet hebben geprofiteerd van de pech van een rivaal. ‘Deze jongens verdienen bepaald geen fair play prijs Maar ik ga niet janken omdat ik de gele trui ben kwijtgeraakt’, zei Schleck, trillend van woede.

Zondagavond zei hij vol bravoure dat voor hem in deze Tour alleen de gele trui telt, en dat hij bereid is daarvoor alle risico’s te nemen. Dinsdag en donderdag kan hij dat bewijzen. Zaterdag is het te laat.

Quotes
‘Een heel peloton heeft 14 dagen compassie gehad op weg naar Spa, je kunt dat niet een tweede keer van de renners verwachten.’

Adri van Houwelingen, ploegleider Rabobank

‘Het is een fout van de renner.’

Alexandre Vinokoerov, wielrenner

‘Ik ben blij dat wij geweldige mecaniciens in onze ploeg hebben.’

Levi Leipheimer, wielrenner

‘Het is wel onaangenaam op deze manier het geel te nemen.’

Yvon Sanquer, ploegleider Astana

‘Als Alberto in zo’n situatie aanvalt, is hij niet zeker van zijn zaak.’

Alain Gallopin, ploegleider RadioShack

‘Ik heb deze Tour al aan opgeven gedacht.’

Etappewinnaar Thomas Voeckler

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden