Contactloos betalen, contactloos bestolen?

De consumentenbond waarschuwt dat contactloos betalen het kwaadwillenden mogelijk maakt flinke bedragen te ontvreemden. Maar volgens de banken is er geen reden tot paniek.

Beeld Peter van Hugten

Banken maken het de consument steeds gemakkelijker om af te rekenen met de pinpas. Sinds een aantal jaar is het mogelijk om contactloos af te rekenen. Een pincode invoeren is overbodig voor bedragen tot 25 euro en ook hoeft de consument zijn pas niet meer in het pinapparaat te steken. Dus, redeneerde de Consumentenbond: dan moet het ook wel makkelijk zijn voor criminelen om te skimmen.

De boeven zouden een draagbaar pinapparaat langs de plek kunnen halen waar iemand zijn of haar pinpas houdt en daarmee maximaal 25 euro kunnen ontvreemden. Als de dader ook de pincode van zijn slachtoffer weet te achterhalen, kan hij zelfs het maximale pinbedrag bijschrijven op zijn bankrekening.

Consumentenbond

Over dit fenomeen maakte Bert Quist van de Consumentenbond een beangstigende videoreportage. Volgens hem zouden mensen via deze methode met gemak een paar duizend euro kwijt kunnen raken. De Consumentenbond is verontrust omdat blijkt dat banken niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden en de hoeveelheid geld die ontvreemd kan worden bij consumenten.

Tekst gaat verder onder de video.

Enkele incidenten

De Betaalvereniging Nederland, de club die zich inzet om onlinebetalingsverkeer te bevorderen namens de banken, neemt nadrukkelijk afstand van de reportage. 'In Nederland zijn zulke gevallen na twee jaar contactloos betalen nog niet voorgekomen, ook in het buitenland is het nog slechts sporadisch. In Engeland is één geval bekend en af en toe horen we wat uit Polen, maar het blijft bij incidenten', aldus woordvoerder Berend Jan Beugel. Ook bij de Fraudehelpdesk zijn geen gevallen bekend van gedupeerde mensen.

Het blijkt ook niet mee te vallen om op die manier geld van iemand te jatten. 'Veel mensen hebben hun pinpas ten eerste niet los in hun broekzak of tas zitten, maar op een plek waar meer chip-achtige pasjes zijn, zoals de ov-chipkaart. Als dat het geval is, dan pakt de pinautomaat het pasje al niet', aldus Beugel. 'Bovendien mag het pinapparaat niet meer dan 5 centimeter van de pinpas verwijderd zijn om contact te kunnen maken.'

Ook moeten de ongure types aan een apparaatje zien te komen om geld van de passen af te kunnen halen. 'Deze pinapparaten zijn niet zomaar te verkrijgen. Daarvoor moet je geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel en het apparaat moet gekoppeld zijn aan een bankrekening', zegt Beugel. Op deze manier is de crimineel makkelijk te traceren.

En mocht op deze manier iemand toch worden geskimd, 'dan zijn de banken wel zo zeker van hun zaak dat dit incidenteel is, dat ze het geld zullen terugstorten', besluit Beugel.

Tot 25 euro zonder pin

ING introduceerde contactloos betalen in juni 2013, al snel volgden andere banken. De meeste oude passen zijn vervangen door pinpassen waarbij het mogelijk is contactloos te betalen. Die zijn te herkennen aan een symbooltje dat lijkt op het teken van een wifisignaal. ING en Rabobank hebben ook een app geïntroduceerd waardoor het mogelijk is met bepaalde smartphones contactloos te betalen. Ook Vodafone-abonnees hebben die mogelijkheid, wel moet je telefoon een NFC-chip bevatten.

Bedragen tot 25 euro kunnen in een keer contactloos worden betaald. Bij bedragen daarboven hoeft de pas ook niet in het apparaat, maar dan moet de pashouder wel de pincode invoeren. Als na een aantal keren achter elkaar contactloos betalen de grens van 50 euro is bereikt, dan moet je een volgende keer wel een pas in het apparaat steken.

Doel

De Consumentenbond erkent dat contactloos skimmen niet veel voorkomt. 'Ons doel was ook niet om angst te zaaien bij de consument. We wilden laten zien dat het, in tegenstelling tot wat banken beweerden, wel degelijk mogelijk is om bedragen hoger dan 25 euro contactloos te skimmen zodra je de pincode van een slachtoffer weet. Banken verzekerden dat die 25 euro vergoed zou worden, maar repten met geen woord over de hogere bedragen. We wilden vaststellen dat de banken die ook zouden vergoeden en dat hebben ze beloofd, dus ons doel is behaald.'

Bent u toch niet helemaal gerustgesteld? Er zijn trucjes omervoor te zorgen dat het contactloos skimmen niet mogelijk is. Secrid, een Nederlandse onderneming, heeft speciale pasjeshouders met een metalen laagje in het omhulsel ontwikkeld waardoor het bestand is tegen skimming. Het is ook mogelijk zelf een stuk aluminiumfolie in je portemonnee of om de bankpas heen te stoppen, maar dat is iets minder praktisch misschien. Ook helpt het om een ov-chipkaart of een andere pas met een chip erin naast je betaalpas te bewaren, waardoor de pinapparaten je pas niet kunnen registreren. Uiteraard bestaat de mogelijkheid bij de bank het contactloos betalen helemaal uit te schakelen.

Contactloos pinnen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden