Contactgroep is pessimistisch over Kosovo

De internationale Contactgroep voor Joegoslavië acht de kansen op een vreedzame oplossing van de crisis in Kosovo erg klein. 'Het zicht op zo'n oplossing is sinds 12 juni zelfs verslechterd', luidde een verklaring, die de groep gisteren uitgaf na een ambtelijke bijeenkomst in Bonn....

AFP, Reuters

BONN/PRISTINA

De groep heeft de oorlogspartijen in Kosovo opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Tevens eist de groep 'het onmiddellijk stoppen' van alle buitenlandse financiële en militaire steun aan het UCK.

Tijdens hun beraad op de Petersberg nabij Bonn hebben diplomaten van de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië pogingen ondernomen om 'essentiële elementen' vast te stellen voor een vredesplan voor de Joegoslavische provincie Kosovo. Zij zouden de basis moeten vormen voor een akkoord tussen Belgrado en Pristina.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel acht dat raadzaam 'omdat beide partijen in het conflict weinig bereidheid tonen om zelf een vredesakkoord te bereiken'. Of de internationale gemeenschap het dus maar moet doen, wordt in de Contactgroep betwist, met name door de Amerikanen.

Robert Gelbard, de Amerikaanse gezant voor de Balkan, waarschuwde gisteren dat 'er grenzen zijn aan wat de internationale gemeenschap de partijen in het Kosovo-conflict kan opleggen'. Volgens Gelbard moeten de partijen zelf beslissen wat ze willen.

Voor Frankrijk was het belangrijkste resultaat van het beraad gisteren dat de Contactgroep 'een gezamenlijk standpunt' inneemt. Zo vinden Kinkel en zijn Franse collega Hubert Védrine dat het UCK, het Kosovo Bevrijdingsleger, overreed moet worden een politieke uitweg uit het conflict te zoeken.

De Contactgroep is het erover eens dat Ibrahim Rugova, de gematigde leider van de Albanezen, dé aanspreekpartner van de internationale gemeenschap moet blijven. Kinkel: 'Rugova is onze belangrijkste partner.' De Amerikaan Gelbard voegde eraan toe: 'Hij is onmisbaar.'

Volgens Kinkel moet zowel de Joegoslavische president Slobodan Milosevic als het UCK, dat volgens hem steeds militanter en agressiever wordt, zwaar onder druk worden gezet. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken is nu onderweg naar Albanië en Macedonië om deze landen te informeren.

De NAVO meldde gisteren dat zij onmiddellijk in actie kan komen in Kosovo, als de internationale gemeenschap erom vraagt. 'Als de NAVO morgen moet handelen, zijn we paraat', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden