Contactgroep houdt vast aan oud vredesplan

De Contactgroep heeft de Bosnische regering dinsdag verzekerd dat ze onverkort vasthoudt aan haar vredesplan, op grond waarvan 51 procent van Bosnië-Herzegowina zal bestaan uit een Moslim-Kroatische federatie en 49 procent uit Servisch gebied....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

SARAJEVO

Volgens een Amerikaanse diplomaat is met vice-president Ejup Ganic níet gesproken over een mogelijk aanbod aan de Bosnische Serviërs om een confederatie aan te gaan met Servië.

Hoewel de Bosnische Serviërs, die nu 70 procent van Bosnië-Herzegowina in handen hebben, niets van het vredesplan van de Contactgroep willen weten, noemde de Amerikaanse diplomaat het 'een goed plan, een haalbaar plan'.

Sinds het 'parlement' van de Bosnische Serviërs dit plan in juli heeft verworpen, is er geen enkele vooruitgang geboekt in het streven naar een vredesregeling. De recente offensieven van het Bosnische regeringsleger, dat probeerde verschillende door Serviërs bezette gebieden te heroveren, en de felle Servische reactie daarop (met name in de Bihac-enclave) hebben de internationale gemeenschap echter tot een keus gedwongen: of de troepen van de VN en de luchtmacht van de NAVO gaan de Bosnische regering actief steunen tegen de Serviërs, of er moet een nieuw diplomatiek offensief worden ontketend om alsnog tot een door alle partijen aanvaarde vredesregeling te komen.

De Contactgroeplanden (de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) hebben gekozen voor een diplomatiek offensief om hun oude plan alsnog aanvaard te krijgen.

Om de Bosnische Serviërs over de streep te trekken, wil de Contactgroep toezeggen dat zij, met hun 49 procent van de republiek Bosnië-Herzegowina, een confederatie mogen aangaan met Servië. Dit aanbod gaat in de richting van de vorming van een Groot-Servië, dat de Servische president Slobodan Milosevic en de meeste Servische leiders in Kroatië en Bosnië nastreven. De Contactgroep, die als argument aanvoert dat de Moslim-Kroatische federatie in Bosnië immers ook een confederatie met Kroatië mag aangaan, stelt uitdrukkelijk als voorwaarde dat de Bosnische Serviërs zich volledig aan haar vredesplan moeten houden.

Toen dit plan maandag uitlekte, toonde de Bosnische premier Haris Silajdzic zich geschokt en woedend. Silajdzic en president Izetbegovic waren dinsdag demonstratief afwezig bij het overleg met de Contactgroep-diplomaten die naar Sarajevo waren gekomen. Met vice-president Ganic werd het heikele punt niet aangeroerd. Wel kon Ganic de gelegenheid aangrijpen om de internationale gemeenschap te verwijten dat ze er niet in slaagt de Serviërs bij Bihac een halt toe te roepen, laat staan dat ze erin slaagt het 'veilige gebied' rond Bihac daadwerkelijk te beveiligen.

Washington wil proberen de strijdende partijen opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen, zo kondigde minister van Buitenlandse Zaken Christopher dinsdag aan.

Vandaag komt VN-secretaris-generaal Boutros Ghali naar Sarajevo voor overleg met president Izetbegovic en, later, met de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Volgens zijn woordvoerder zal Boutros Ghali de Bosnische leiders confronteren met 'de minimum-voorwaarden' waaraan moet worden voldaan wil Unprofor zijn vredesmacht in Bosnië handhaven.

De VN-secretaris zal vooral aandringen op een onmiddellijke beëindiging van de strijd in de Moslim-enclave Bihac, maar hij wil ook praten over een staakt-het-vuren voor heel Bosnië-Herzegowina. Van Karadzic zal hij bovendien verlangen dat de Bosnische Serviërs ophouden met het belemmeren van Unprofor-activiteiten (zoals het vasthouden van blauwhelmen).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden