Consumentenbond vraagt actie Pronk tegen pvc-folie

Minister Pronk van Milieubeheer moet de pvc-verpakkingen terugdringen, vindt de Consumentenbond. Uit een onderzoek van de bond is gebleken dat het gebruik van de schadelijke plasticfolie weer toeneemt....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Van de 55 onderzochte verse voedingsmiddelen in winkels zaten er 40 in de chloorhoudende verpakking.

Zelfs ecopaddestoelen uit de supermarkt waren verpakt in de folie, ontdekte de bond.

Volgens woordvoerder Louw van de Consumentenbond wreekt zich dat in het zogeheten Convenant Verpakkingen II geen afspraak met het bedrijfsleven is gemaakt over de aanpak van pvc. 'Kennelijk zien bedrijven die verslapte aandacht als een signaal dat producten weer in pvc mogen worden verpakt.'

Het convenant loopt tot eind 2001. De minister zou in de besprekingen over het volgende convenant, die volgend jaar beginnen, meer pvc-vrije verpakkingen moeten bedingen, vindt Louw.

Albert Heijn ontkent dat Goudse komijnekaas en Chinese kool in pvc zijn verpakt, zoals de Consumentenbond beweert. Toen de bond dit hoorde, is er weer onderzoek verricht. Opnieuw bleek dat de verpakking pvc bevatte. AH en de Consumentenbond houden elk aan hun eigen standpunt vast.

Ook de ecokiwi zat volgens het onderzoek in de pvc-verpakking. Maar AH heeft dit product sinds vorige week in een pvc-vrije verpakking gestoken, aldus I. Houtkooper van Ahold.

Er wordt volgens hem voor meer producten gewerkt aan een pvc-vrije verpakking, ook voor vleesproducten.

Volgens M. Boer van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zijn de Nederlandse supermarkten toonaangevend in de wereld wat milieuvriendelijke verpakkingen betreft. Van de voedingsmiddelen in de supermarkten is 99 procent gewikkeld in een pvc-vrije verpakking. Maar ook het laatste restje pvc in de verpakkingen moet verdwijnen, aldus Boer.

De Consumentenbond zet vraagtekens bij die bewering over 1 procent verpakkingen met pvc. 'Als wij bij 40 van de 55 producten pvc aantreffen in de verpakking, is dat meer dan 1 procent.'

Volgens het pvc-beleidsdocument van het ministerie van Milieubeheer (van oktober 1997) wordt gestreefd naar vermindering van pvc in verpakkingsmateriaal. Maar dan moeten er wel alternatieven zijn.

Volgens de Consumentenbond zijn die alternatieven er wel, omdat niet alle voedingsmiddelen in pvc-folie zaten.

De overheid vindt dat pvc zoveel mogelijk tegen aanvaardbare kosten moet worden hergebruikt als het niet lukt om het terug te dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden