TelefonieSamsung

Consumentenbond verliest gevecht om Samsung-updates

Samsung kan niet worden verplicht om de software op zijn mobiele telefoons te vernieuwen tot vier jaar na de introductie van een toestel. De rechtbank in Den Haag heeft een eis daartoe van de Consumentenbond afgewezen.

Een vrouw toont de Samsung Galaxy S9Beeld AFP

De bond heeft volgens de rechter onvoldoende aangetoond dat bezitters van een Samsungtoestel een reëel risico lopen dat kwaadwillenden hun telefoon misbruiken.

Met het Haagse vonnis komt er voorlopig een eind aan pogingen van de Consumentenbond om de fabrikanten te dwingen tot het sneller en langer updaten van mobieltjes waarop een versie draait van Android, het besturingssysteem van Google voor smartphones en tabletcomputers.

De bond besloot zijn pijlen eerst te richten op Samsung, omdat de Zuid-Koreaanse fabrikant marktleider is in Nederland. Volgens schattingen dragen vier op de tien verkochte toestellen het Samsunglogo. Jaarlijks kopen Nederlanders zo'n 4,8 miljoen mobieltjes (volgens cijfers uit 2016). Uit eigen onderzoek van begin dit jaar maakt de Consumentenbond op dat ruwweg de helft van alle Samsungs die in Nederland in omloop zijn niet zijn voorzien van de jongste patches die kritieke kwetsbaarheid verhelpen. Zulke 'pleisters' dichten gaten in de software die door hackers of criminelen zouden kunnen worden aangewend om gegevens te stelen.

Slechts 6 procent van de Samsungmodellen die in Nederland te koop worden aangeboden, zijn voorzien van Android 8, de jongste versie van Googles smartphonesoftware, aldus de bond in februari (Samsung houdt het op inmiddels 60 procent). Op 44 procent van die toestellen staat versie 6.0 geïnstalleerd. Die software werd in oktober 2015 geïntroduceerd en biedt niet de allernieuwste functionaliteiten, maar Google ontwikkelt er nog steeds veiligheidspleisters voor.

De Consumentenbond verwijt Samsung te lang te wachten met het opnemen van die maandelijkse updates. De organisatie eiste dat de fabrikant zijn software een maand nadat Google de nieuwste patches voor Android heeft vrijgegeven oplapt. De bond verlangde verder dat Samsung zijn toestellen tot vier jaar na de introductie of twee jaar na de aankoop door een consument van nieuwere versies (upgrades) van Android voorziet.

Ongeschikt

Samsung stelt in zijn verweer dat oudere toestellen technisch niet altijd geschikt zijn om nieuwere versies van Android te draaien. De fabrikant zegt ook langer te doen over het vernieuwen van zijn software, omdat het beveiligingsupdates van Google weer moet aanpassen voor zijn eigen uitvoering van Android. De rechtbank neemt dit argument over en stelt ook dat de bond onvoldoende aantoont dat Samsung- bezitters onnodig risico lopen als niet alle patches van Google onmiddellijk worden overgenomen. Het kan zomaar zijn dat toestellen van Samsung al beschermd zijn tegen kritieke fouten.

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond noemt de uitkomst slecht voor consumenten. 'Samsung krijgt de ruimte om zich te verschuilen achter een veelheid aan modellen en technische en economische afwegingen. Maar Samsung kiest er zelf voor zoveel modellen op de markt te brengen, er is niemand die het bedrijf daartoe dwingt. Een autofabrikant moet er ook voor zorgen dat al zijn modellen veilig en betrouwbaar zijn en blijven. Samsung heeft diezelfde verplichting. Met deze uitspraak blijven consumenten afhankelijk van de goede wil van de fabrikant.''

'Wij zijn verheugd over deze uitspraak', zegt Gert Jan ter Haar, hoofd technisch productmanagement van Samsung Nederland. 'Het vonnis onderstreept dat onze aanpak werkt om smartphones veilig te houden, zoals onze klanten van ons gewend zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden